Veranderen van uur? 2,60 euro besparen

Met de overschakeling tussen het winter- en het zomeruur bespaar je jaarlijks 2,60 euro op je elektriciteitsrekening. Toch is het invoeren van het zomeruur er ooit vanuit economische overwegingen gekomen. "Dat is al lang niet meer van toepassing door de komst van ledlampen bijvoorbeeld", zeggen experten. 

Vroeger kon je 21,90 euro besparen op je elektriciteitsrekening per jaar dankzij de overschakeling tussen het winter- en het zomeruur. Minder snel het licht moeten aansteken had dus wel zijn effect.

Allleen is dat nu niet meer zo belangrijk. Dat economisch voordeel is teruggeschroefd tot 2,60 euro, heeft energiebedrijf Essent berekend. Dat heeft volgens experten te maken met de komst van ledverlichting. "Het winteruur heeft ook economisch gezien geen enkele zin meer", klinkt het. 

Echt afschaffen?
Vandaag dienen een zeventigtal Europese parlementsleden een resolutie in om het zomer- of winteruur af te schaffen. Want de klok terugdraaien? Dat is onnodig, vinden ook zij. 

In december wordt er dan over gestemd op de plenaire vergadering in het Europees parlement. Als de resolutie wordt goedgekeurd, moet de Europese Commissie nadien beslissen of ze het voorstel al dan niet overnemen. Als ze dat wel doen, kan het nog twee à drie jaar duren voor het ook echt wordt afgeschaft. 

Meer weten?