Veljkovic ruilt wat hij weet voor €80.000 voorwaardelijk en 5 jaar met uitstel

Nieuwe wending in het voetbalschandaal. Spilfiguur spelersmakelaar Dejan Veljkovic heeft een deal gesloten met het gerecht in ruil voor strafvermindering en komt straks vrij onder strenge voorwaarden. “Mijn cliënt zal zijn medewerking tot in detail verlenen”, vertelde Kris Luyckx, de advocaat van Dejan Veljkovic. Volgens Luyckx zou het openbaar ministerie maximum vijf jaar cel eisen, volledig met uitstel behalve met de weken die Veljkovic nu al in voorhechtenis zat, 80.000 euro boete, volledig met uitstel. Zijn vermogen zou wel verbeurd verklaard worden, behalve het vermogen dat hij meer dan tien jaar terug al zelf opbouwde. Kortom: als alles goed gaat, komt het erop neer dat Dejan Veljkovic voor zijn hulp aan het gerecht in dit dossier nooit nog een dag in de gevangenis zal slijten.

Naast Mogi Bayat is ook Dejan Veljkovic een spilfiguur in het grootschalige voetbalschandaal dat vorige maand losbarstte. De Servische makelaar wordt verdacht van fraude en matchfixing in de degradatiestrijd van vorig seizoen in eerste klasse. Veljkovic werd dan ook opgepakt door de speurders en heeft nu een deal gesloten met het gerecht in ruil voor strafvermindering. Net als Veljkovic - die wel de eerste spijtoptant in België is sinds de nieuwe wet - werkte Patrick Deman met advocaat Kris Luyckx in de zaak Ye in het verleden al eens mee met het gerecht. “Wij hebben gevraagd dat Veljkovic vandaag de gevangenis zou kunnen verlaten”, vertelde de advocaat van Dejan Veljkovic Kris Luyckx. “Wij hebben ook gevraagd dat hij een aantal strenge voorwaarden zou krijgen waaronder het niet verlaten van België, geen contacten hebben met een aantal betrokkenen en dat hij ter beschikking blijft van de onderzoekers.”

"Oprechte en volledige verklaringen"
“Hij zal oprechte en volledige verklaringen moeten afleggen en krijgt zeker geen vrijbrief”, zegt het federaal parket. “Het klopt dat er een memorandum is afgesloten”, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. “Meneer Veljkovic verbindt er zich toe oprechte en volledige verklaringen af te leggen over zijn aandeel in het dossier, én over de rol van derden. Daarbij is ook afgesproken dat er een lagere straf zal opgelegd worden. Dat memorandum moet door de raadkamer goedgekeurd worden, waarna de correctionele rechtbank zich bij een veroordeling moet houden aan de strafmaat die afgesproken is.”

Dejan Veljkovic krijgt dus geen vrijbrief, benadrukt het federaal parket: “Als het tot een veroordeling komt, zal er wel degelijk een straf zijn. Bovendien, als blijkt dat zijn verklaringen niet oprecht en volledig waren, dan wordt het memorandum ingetrokken en wordt hij vervolgd als een gewone verdachte.”

Grootste slachtoffer
De voetbalmakelaar beseft dat hij fouten heeft gemaakt en vreesde dat hij het grootste slachtoffer zou worden in het dossier ‘Propere Handen’. Dat vertelde zijn advocaat Kris Luyckx. Hij gaf ook mee dat zijn cliënt met justitie een memorandum afgesloten heeft waardoor hij het statuut van spijtoptant heeft gekregen. De raadkamer moet hier echter geen rekening mee houden. “Dit is vrij uniek in België. Dat wil zeggen dat hij zich geëngageerd heeft om mee te werken met het onderzoek. Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden en er zijn toezeggingen gedaan. Maar dat is een belangrijk aspect geweest om de vrijlating te vragen. Hij gaat alles uit de doeken doen”, aldus Kris Luyckx. Op Twitter meldde de advocaat al dat zijn cliënt door de raadkamer van Tongeren vrijgelaten werd onder strenge voorwaarden. Straks verlaat hij dan ook de gevangenis. 

“Ik zal straks ingaan op de details, maar het is alleszins belangrijk dat mijn cliënt door het memorandum volledige openheid van zaken zal geven. Dat hij alles zal vertellen waar hij van beticht werd, maar er zijn ook nog een aantal zaken waar het parket absoluut geen weet van had en nu heeft. Mijn cliënt zal zijn activiteiten van de laatste tien à vijftien jaar die hij als makelaar heeft gehad volledig in kaart laten brengen en zal daarin zijn medewerking tot in detail verlenen. Hij zal met andere woorden zijn volledige ‘boekhouding’ opendoen en meewerken met justitie.”

“Of er andere mensen in de voetbalwereld zich zorgen moeten maken? Dat weet ik niet, ik veeg alleen voor de deur van mijn eigen cliënt. We hebben goede redenen om het gesprek met het federaal parket aan te gaan en uiteindelijk te komen tot de conclusie die er vandaag is. Namelijk dat hij als spijtoptant een specifieke positie krijgt binnen het gerechtelijk onderzoek. Wat andere personen daar al dan niet mee doen is niet mijn zorg. Ik heb maar één zorg: de belangen van mijn cliënt.” 

Wat is een spijtoptant?
Een spijtoptant ruilt als dader of mededader in een onderzoek belangrijke informatie in om zo strafvermindering of enkele afspraken te verkrijgen. De wet met regeling voor spijtoptanten (die hun feiten altijd moeten erkennen) is nieuw en trad op 17 augustus 2018 in werking. Het gerecht wil zo andere criminelen, die anders aan een straf ontsnappen, toch vatten. Het is wel zo dat er niet in elke zaak beroep kan gedaan worden op de regeling voor spijtoptanten. Enkel bij zware misdaden zoals bijvoorbeeld bij terroristische misdrijven of misdaden in het kader van een criminele organisatie is dat het geval. 

Ook in de zaak Ye
Ook in de zaak Ye (het omkoop- en gokschandaal rond Zheyun Ye) werd er al meegewerkt met het gerecht in de hoop op een lichtere straf. Opvallend: het was toen ook Kris Luyckx die als advocaat een spijtoptantenregeling op poten zette voor zijn cliënt Patrick Deman. De voormalige assistent-trainer van Lierse kreeg ook een mildere straf van de rechter. Het verschil met Veljkovic is dat Deman nooit afspraken kon maken over die straf met een ondertekend memorandum onder voorwaarden. Simpelweg omdat het geen wettelijke mogelijkheid was. Dat is nu met de nieuwe regelgeving voor spijtoptanten wel het geval. 

Lees ook: