Veel Vlaamse politici in betoging Catalanen

Zo’n 45.000 betogers trokken vandaag doorheen de Europese Wijk voor de Catalaanse protestmars. Alles verliep erg sereen en rustig - onder de betogers waren opvallend veel gezinnen met kinderen. Maar er waren ook heel wat Vlaamse politici bij, onder wie parlementsvoorzitter Jan Peumans.

De Catalaanse menigte verzamelde vanmorgen rond 10 uur in het Jubelpark, om van daaruit omstreeks half 12 in optocht naar het Jean Reyplein te vertrekken, in het hartje van de Europese wijk. Daar kwam een resem Catalaanse leiders, mensenrechtenactivisten en Europarlementsleden de menigte toespreken. Maar het was vooral wachten op de toespraak van de afgezette minister-president Carles Puigdemont, helemaal op het einde van de betoging.

Hij was zichtbaar tevreden met de massale opkomst, en bedankte zijn landgenoten uitvoerig in het Catalaans. Ook de Brusselse autoriteiten kregen een "merci", om de optocht - volgens de organisatie de grootste in jaren in onze hoofdstad - in goede banen te leiden.

Vlaamse politici
De Catalanen kregen dan ook een schare Belgische politici achter zich. Vlaams Belang stuurde een delegatie van vijftig politici, voorzitter Tom Van Grieken op kop, en ook N-VA was talrijk aanwezig met onder meer Europarlementslid Mark Demesmaeker en de voorzitter van het Vlaams parlement Jan Peumans. Ook Bart Staes, die voor Groen in het Europees parlement zetelt, stapte mee op.

Voor Van Grieken was de optocht een "echt kippenvelmoment". "Vandaag zijn zij aan de beurt, wij misschien morgen", klonk het hoopvol. Ook bij N-VA vonden ze het een mooi moment, al lijkt een mars van die grootorde van Vlaamsgezinden voorlopig nog een utopie. "Dit zie ik de Vlamingen nog niet meteen doen, maar Catalanen hebben een heel andere mentaliteit. En een andere voorgeschiedenis natuurlijk", verwoordde Peumans het. De N-VA-delegatie was het er wel over eens dat we "vandaag allemaal Catalanen zijn".

Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, heeft intussen gereageerd. Hij begroet "de positieve atmosfeer", al doet de manifestatie doet de Commissie niet van standpunt veranderen.

Aan Spaanse kant blijft het voorlopig oorverdovend stil.