Vandaag staking: hier is er hinder

Vandaag trekken de drie grote vakbonden naar het centrum van Brussel om er te protesteren tegen de pensioenplannen van de regering. Mogelijk gaat die betoging met hinder gepaard: sommige scholen blijven dicht, maar ook in crèches, zieken- en bejaardentehuizen zal de betoging zich laten voelen, net als aan de overheidsloketten en bij de postbedeling van Bpost. En De Lijn ontsnapt al zéker niet. Een overzicht.

De bonden verzamelen om 10.00 uur aan de Albert II-laan aan het Noordstation. De manifestatie vertrekt om 11.00 uur en trekt van daaruit naar het Zuidstation.

MIVB en NMBS
Bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB is er vanmorgen al hinder door de aangekondigde pensioenbetoging. Omstreeks 6 uur werden slechts twee metrolijnen bediend, zeven tramlijnen en zeven buslijnen. Dat meldt de MIVB via Twitter.

De treinen zouden wel volgens de normale dienstregeling moeten rijden. Er worden zelfs extra treinen ingezet om de betogers naar Brussel te vervoeren. “Zo zullen de andere reizigers weinig hinder ondervinden”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman aan VTM NIEUWS.

De Lijn
Bij De Lijn is de dienstregeling verstoord op het hele net in Vlaanderen. Er is hinder op zowel stadsnetten als streeklijnen, meldt De Lijn.

Op het Antwerpse stadsnet rijdt een kwart van de trams en bussen. De Lijn raadt de fans van Marco Borsato aan een alternatief te zoeken om naar het concert in het Sportpaleis te gaan. In de regio's Turnhout en Mechelen rijdt ongeveer de helft van de eigen chauffeurs.

In Leuven, Oost-Brabant en de Noordrand is bijna twee derde van de chauffeurs aan het werk. In het Pajottenland is de hinder wat zwaarder. In Oost-Vlaanderen is er hinder voor de stadsbus in Gent en de tramlijnen. Ook de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas ondervinden hinder, net als de streeklijnen.

In Limburg is de helft van de chauffeurs uitgereden. Er is hinder in heel de provincie, op alle streeklijnen en stadslijnen. Op de stadsnetten van Sint-Truiden, Genk en Tongeren rijden nauwelijks bussen. Op het stadsnet in Hasselt is de situatie iets beter, maar ook daar rijden minder bussen dan op een gewone woensdag. 

In de kustprovincie is twee derde van de chauffeurs aan de slag. Om belangrijke lijnen zo goed mogelijk te bedienen, test De Lijn vandaag het systeem waarbij werkwillige chauffeurs wordt gevraagd om prioritaire ritten voor hun rekening te nemen.

Verkeershinder
De Brusselse politie waarschuwde automobilisten al voor verkeershinder tijdens de optocht en vraagt om Brussel zoveel mogelijk te mijden met de auto. Belangrijke verkeersassen kunnen al voor de start van de betoging worden afgesloten.

Scholen
De hinder in scholen door de staking blijft vandaag beperkt. Zowel Katholiek Onderwijs Vlaanderen als GO! , het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap, zegt dat slechts in zeer uitzonderlijke gevallen scholen volledig dicht blijven.

De christelijke onderwijsvakbond COC verwacht mogelijk tot 10.000 onderwijsmensen in de straten van Brussel. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits liet verstaan dat er stakingsrecht is, maar benadrukte ook dat er duidelijke communicatie moet kunnen zijn van de scholen naar de ouders.

"Op basis van voorlopige informatie lijkt het erop dat de meeste scholen open zijn", zegt woordvoerster Marijke Van Bogaert van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "Dat betekent dat de lessen gewoon plaatsvinden of dat er voorzien is in opvang. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen is de school dicht."

Bij het gemeenschapsonderwijs klinkt dezelfde boodschap. "We hebben indicaties dat de hinder beperkt blijft", zegt woordvoerster Nathalie Jennes. "Ik heb maar weet van één school die dicht is: basisschool De Regent in Gingelom."

Haven van Antwerpen
Door de pensioenactie van de vakbonden is er in de Antwerpse haven onvoldoende personeel om zeeschepen door de sluizen te loodsen. Daardoor varen zowat twintig schepen voorlopig de Schelde niet op. De actie houdt wellicht tot 19.00 uur aan. Containerbehandeling voor de sluizen is wel mogelijk, klinkt het bij het Havenbedrijf. Ook de binnenvaart ondervindt hinder.

Gemeenteloket
Her en der zullen zeker ook gemeentelijke ambtenaren mee betogen. Lokale besturen verwachten echter niet dat daardoor loketten gesloten zullen moeten worden.

Bpost
Het vakbondsprotest rond de pensioenen veroorzaakt ook hinder bij bpost. De krantenbedeling is volgens het bedrijf wel normaal verlopen, maar doordat een deel van het personeel niet is komen opdagen, zijn er minder brieven en pakjes tot bij de distributiecentra geraakt. Dat zegt bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck.

"Zowel in de sorteercentra als bij het transport waren er stakers, maar blokkades zijn er niet geweest. Onze operaties zijn dus gewoon doorgegaan", zegt Van Speybroeck. "Doordat er minder mensen waren, zijn er ook minder brieven en pakjes tot bij de distributiecentra geraakt." Het is nog niet duidelijk hoeveel postbodes hun ronde hebben afgewerkt. Wellicht zal de situatie verschillen van regio tot regio.

Privé
De bonden hebben een interprofessionele stakingsaanzegging ingediend. Niet om te gaan staken, maar wel zodat wie naar de betoging gaat en niet gaat werken, toch gedekt is. Het blijft afwachten of er hinder zal zijn bij grote bedrijven.