Van Eyken vervolgd voor moord

Vlaams parlementslid Christian Van Eyken (UF) moet terechtstaan voor de moord op Marc Dellea. Dat besliste de Brusselse raadkamer vrijdag, zo meldt het Brusselse parket. Ook zijn voormalige parlementaire medewerkster Sylvia B., de ex-vrouw van Dellea, zal terechtstaan voor moord.

De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht met een kogel in het hoofd. Het Brusselse parket opende een gerechtelijk onderzoek en dat leidde uiteindelijk naar Sylvia B. en Christian Van Eyken, Vlaams parlementslid van de Union des Francophones. De twee zouden een relatie gehad hebben. Ze ontkennen wel elke betrokkenheid bij de feiten.

Procedurefouten
In oktober 2015 werd Sylvia B. door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord en op 27 januari was het de beurt aan Christian Van Eyken. Een dag later werd de man al vrijgelaten omdat het aanhoudingsbevel niet ondertekend was.

Onschendbaarheid
Begin 2017 sloot de onderzoeksrechter zijn dossier af en maakte het over aan het parket. Dat liet de onschendbaarheid van Christian Van Eyken opheffen en vervolgt zowel de parlementariër als zijn assistente voor moord. Beiden hebben steeds elke betrokkenheid bij de dood van Marc Dellea met klem ontkend. Een datum voor het proces is er nog niet.

Intussen moeten Christian Van Eyken en Sylvia B. zich op maandag 24 april ook voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor schriftvervalsing en oplichting. Van Eyken wordt ervan verdacht te hebben gelogen over de diploma's van Sylvia B.

Lees ook: Van Eyken (UF) vervolgd voor doodslag?