Vals bushokje voor oudjes met dementie

Het woonzorgcentrum Hof De Beuken in het Antwerpse Ekeren heeft een creatieve oplossing gevonden om hun bewoners met dementie te beschermen. Zij zetten een vals bushokje en een nepbus in om de verwarde bejaarden op te vangen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. 

Veel rusthuizen krijgen weleens te maken met bewoners met dementie die uit hun woonzorgcentrum ‘ontsnappen’, omdat ze niet weten waar ze zijn en terug naar huis willen. Het woonzorgcentrum Hof De Beuken plaatste daarom een vals bushokje op hun privéterrein, net omdat veel verwarde mensen worden teruggevonden aan bushaltes omdat ze de bus richting hun eigen huis willen nemen. 

Het oude bushokje staat al sinds 2014 in de tuin van Hof De Beuken, maar werd nu onder de aandacht gebracht door Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). Hij trok geld uit voor de constructie. 

“Wie toch aan de aandacht ontsnapt en wegglipt, gaat steevast hier plaatsnemen”, zegt Duchateau op Facebook. “Ze willen de bus nemen, iets wat ze meestal herkennen van vroeger, en gaan zitten wachten. Tot ze 'onderschept' worden natuurlijk. De afgelopen jaren is dat een paar keer gebeurd.”

Geruststelling
In Duitsland bestaat het bushokjesidee al zeker tien jaar. “Bij de bushalte stoppen ze omdat ze die kennen van vroeger. Het stelt hen gerust”, zegt gerontoloog Joris Peeraer daarover. “Het is een van de vele hulpmiddelen om een almaar groter wordend probleem op te vangen.”

Vlaanderen telt in 2020 naar schatting 130.000 mensen met dementie, in 2050 zal het aantal groeien tot 200.000.