"Vaderschapsverlof moet nog meer zijn"

Het voorstel over het geboorteverlof voor vaders gaat nog niet ver genoeg, vindt professor Sociologie Ignace Glorieux aan de Vrije Universiteit Brussel. "Kijk naar Scandinavische landen, daar krijgen mannen gemiddeld een maand."

Meerderheidspartij CD&V pleit voor de uitbreiding van dat geboorteverlof van tien naar vijftien dagen en zelfs twintig als het gaat om een twee- of drieling. Oppositiepartijen Groen en sp.a zijn het daarmee eens, maar N-VA ziet dat niet zitten.

Ongelijkheid man-vrouw
Socioloog Glorieux vindt een mogelijke uitbreiding een goede zaak, al gaat het wat hem betreft niet ver genoeg. “Een uitbreiding van het geboorteverlof voor mannen is zeker een goede zaak. Dat zou de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt al fél verbeteren." 

"Doordat vrouwen nu langer thuis kunnen blijven dan mannen, krijgen zij soms bepaalde posities binnen een bedrijf niet. Werkgevers zijn sneller geneigd om een man aan te nemen”, legt Glorieux uit.

Vader aan schoolpoort
Al zou hij nog een stap verder gaan, zoals in de Scandinavische landen. “Daar krijgen mannen gemiddeld een maand geboorteverlof. In Zweden en Finland bijvoorbeeld zie je heel veel vaders aan de schoolpoort staan, of rondwandelen met een kinderwagen", zegt hij.

"In ons land zien we dat nog te weinig. In de Scandinavische landen worden vaders zelfs gestimuleerd om een lang geboorteverlof op te nemen, door hen bepaalde voordelen te geven.”