"Vaccineer tegen mazelen bij reis naar Frankrijk of Italië"

Het Agentschap Zorg en Gezondheid dringt er op aan dat je je kinderen vaccineert tegen mazelen als je een reis naar Frankrijk of Italië plant. De mazelen rukken op in Europa: al 41.000 mensen zijn besmet, het hoogste aantal sinds 2010.

In Italië gaat het om meer dan duizend infecties, in Frankrijk zijn al drie mensen gestorven door de ziekte. Vlaanderen blijft voorlopig gespaard, dankzij de vele vaccinaties. Dokters raden aan als je naar een risicoland reist, om je kind al op zes maanden in plaats van op 12 maanden een eerste prik te geven. De tweede prik kan voor het vijfde leerjaar.

Niet immuun
Door de hoge vaccinatiegraad circuleert het virus niet langer op zichzelf in ons land. Dat maakt ons niet immuun voor ­geïmporteerde besmettingen en uitbraken in kwetsbare groepen, zoals kinderen jonger dan één jaar en mensen van tussen grofweg 25 en 40 jaar.

De problemen in onder meer Frankrijk en Italië maken een besmetting op reis waarschijnlijker, luidt het. "De boodschap aan jonge ouders is duidelijk. Zorg dat het hele gezin correct gevac­cineerd is", klinkt het.