UZ Gent pionier met handhygiënescanner

Het UZ Gent heeft een handhygiënescanner gekocht om na te gaan of de handen van de medewerkers voldoende gereinigd zijn. Het UZ Gent is het eerste ziekenhuis in ons land dat zo'n uniek toestel in gebruik neemt. Uit het rapport van de laatste campagne blijkt namelijk dat in een kwart van de situaties de handhygiëne niet correct werd toegepast. 

Sinds vorige week staat de Semmelweis-handhygiënescanner in het UZ in Gent. De bedoeling is om het toestel om de twee weken op een andere afdeling te plaatsen, zodat iedereen zijn handhygiëne kan testen. 

Werkwijze
De handen van de werknemers worden vooraf ontsmet met een fluorescerende handalcohol. Daarna worden ze in de gleuf van de scanner gestoken. De handen worden gescand en na een paar seconden zie je op een schermpje welke zones er onvoldoende gedesinfecteerd zijn. Als de handen op de display groen worden, is het oké. Als er rode handen verschijnen, zijn ze onvoldoende gereinigd.

Voorloper
Het UZ Gent is met het toestel een echte voorloper in ons land. “In Nederland zouden er al twee van zo’n toestellen in werking zijn”, zegt Prof. Dr. Isabel Leroux-Roels, arts infectiepreventie aan de UZ Gent. Wij zijn de eerste in het land die zo’n toestel in gebruik neemt. Handhygiëne is zeer belangrijk in de strijd tegen de ziekenhuisbacterie. Met de Semmelweis-scan willen we de aandacht vestigen op het ‘hoe’, de juiste techniek voor handontsmetting.”

Uit het rapport van de laatste campagne blijkt namelijk dat in een kwart van de situaties de handhygiëne niet correct werd toegepast.  Voor dat onderzoek werden verschillende werknemers uit tien Vlaamse ziekenhuizen geobserveerd. 

15.000 euro
Het toestel komt uit Hongarije en kostte het ziekenhuis zo’n 15.000 euro. “Vroeger werkten we uitsluitend met een UV-lamp maar dit heeft als nadeel dat er geen registratie is van wie de opleiding volgt en wat het resultaat is. Nu weten we perfect wie er wanneer het toestel gebruikt. De werknemer moet namelijk eerst badgen vooraleer hij of zij het toestel gebruikt. Dit toestel biedt daarvoor de oplossing. We kunnen dus bijhouden wat de resultaten zijn per beroepsgroep, op dienstniveau en op ziekenhuisniveau”, zegt Prof Leroux-Roels.

Nationale campagne
De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid organiseert om de twee jaar een nationale campagne voor handhygiëne en dat is vrij uniek in de wereld. Momenteel loopt de zevende editie.

Foto: HandInScan