UZ Gent in beroep veroordeeld voor dood anorexiapatiënt

Het UZ Gent is in beroep opnieuw veroordeeld tot betaling van een boete in de zaak van een overleden anorexiapatiënte. In 2011 stierf een 13-jarig meisje nadat er voeding in de longen kwam, na een slecht geplaatste sonde.

Een verpleegster, een vrouwelijke dokter en het UZ moesten zich eind vorig jaar voor de correctionele rechtbank in Gent verantwoorden voor de dood van het meisje. Ze stikte omdat een sonde met voeding in de luchtpijp geplaatst werd in plaats van in de slokdarm. De fout werd te laat opgemerkt en het meisje overleed tien dagen later.

De rechtbank was van oordeel dat de verpleegster de sonde niet in de maag maar in de linkerlong plaatste. Ze genoot echter van de strafuitsluitende verschoningsgrond, omdat het UZ de zwaarste fout maakte.

Maximale geldboete
De dokter werd vrijgesproken omdat er twijfel was over het oorzakelijk verband tussen haar gebrekkige controle en het overlijden. Het UZ Gent kreeg in eerste aanleg de maximale geldboete van 264.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Het ziekenhuis ging daartegen in beroep.

Gebrekkige communicatie
Nu werd het UZ Gent ook daar aansprakelijk gesteld omwille van gebrekkige communicatie en een gebrekkige opleiding. Ze hadden moeten doorhebben dat de sonde verkeerd zat, klinkt het. Het ziekhuis kreeg nu opnieuw de maximale geldboete opgelegd, waarvan deze keer 211.000 euro met uitstel.

Het ziekenhuis legt zich neer bij de beslissing, zegt het. Het verklaart ook dat het protocol intussen aangepast is en dat er op een andere manier gewerkt wordt.

Foto: Archief