"Uurwissel gevaarlijk voor fietsers"

Dit weekend schakelen we over op het winteruur. Het wordt een uur vroeger donker en het zijn vooral de voetgangers en fietsers die hiervan de gevolgen dragen. Dat zegt verkeersinstituut Vias. Het aantal dode en zwaargewonde voetgangers is met 57 procent gestegen tijdens het spitsuur. 

"De overschakeling naar het winteruur is de start van een risicovolle periode", waarschuwt Vias. Van oktober tot november stijgt het aantal letselongevallen met voetgangers in de avondspits met 31 procent. Het aantal zwaargewonde en doden bij voetgangers neemt zelfs toe met 57 procent. Er zijn dus niet alleen meer ongevallen, ze zijn ook ernstiger. Zo stelt het verkeersinstituut zeventien doden per 1.000 letselongevallen vast in oktober, tegenover 31 doden per 1.000 ongevallen na de verandering van het uur.

Dat heeft alles te maken met de verminderde zichtbaarheid door de uurwissel. Sommige bestuurders zien de voetganger niet en remmen later, of helemaal niet. "Natuurlijk is het ook zo dat trajecten die normaal gezien in het licht gebeuren, nu in schemering of in het donker afgelegd worden", klinkt het. 

Fietsers
Ook voor fietsers heeft het verkorten van de dagen een effect. "Zo hebben we vastgesteld dat er bijna vijf keer meer ongevallen met fietsers gebeuren bij zonsopgang en het vallen van de avond in oktober dan in juni bijvoorbeeld", zegt Vias. Het aantal fietsongevallen tijdens de dag vermindert met dertig procent tussen juni en oktober.

Zichtbaarheid
Vias raadt voetgangers en fietsers daarom onder andere aan om zich zeker goed zichtbaar te maken. "Kies voor reflecterende kledij of fluomateriaal. Daarmee word je veel beter opgemerkt door automobilisten." De automobilisten moeten zich zelf ook bewust zijn van de beperkte zichtbaarheid en extra voorzichtig zijn.