Unieke vondst: Bommenwerper op bodem Noordzee

Op de bodem van de Noordzee werd onder andere een B-17 bommenwerper gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Er werden ook brokstukken opgevist van een Duits en Brits vliegtuig. De identificatie van een Amerikaanse B-17 bommenwerper is intussen het meest vergevorderd, er blijven nog vier kandidaten over.

Bij het aanleggen van hoogspanningskabels tussen Europa en Engeland, werden enkele onbekende vliegtuig crash sites uit WO II gevonden op de zeebodem. De identificatie van een Amerikaanse B-17 bommenwerper is het meest vergevorderd, er blijven nog vier kandidaten over. 

Het bodemonderzoek toonde een stuk van een aluminium vliegtuigvleugel en een zwaar onderdeel met een schoepenrad. Het vermoeden van een vliegtuigcrashsite was gewekt.

Vier mogelijkheden
Een verwrongen stuk plaatwerk, dat zich ook op de site bevond, vermeldde specifieke onderdeelnummers. De nummers kwamen voor in de lijst van onderdelen van de Amerikaanse B-17 bommenwerpers. Dat zijn viermotorige zware bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog.

Het toestel kwam massaal in actie bij de geallieerde bombardementen op de Duitse industrie en grote steden vanop Britse basissen. Uit analyse bleek dat het daardoor maar om vier vliegtuigen kan gaan.

In de bommenwerper, op de bodem van de Noordzee, werden nog verschillende inzittenden gevonden. De gevonden lichamen worden nu geborgen om ze te kunnen identificeren. Aan de hand van DNA-onderzoek kunnen vermisten uit de Tweede Wereldoorlog geïdentificeerd worden. Bij elk van de vier mogelijk vliegtuigen is namelijk nog minstens één persoon vermist.

Spitfire
Daarnaast werden ook stukken van een Duits vliegtuig gevonden, alsook een onderdeel van een Brits spitfire gevechtsvliegtuig.

Door de erfgoedwaarde van de ontdekking en uit respect voor de overledenen en de nabestaanden is beslist het kabeltraject aan te passen.