Uitvaartsector op het matje geroepen

De prijzen van de begrafenisondernemers zijn in tien jaar met 35 procent gestegen. Dat blijkt uit een controle van de Economische Inspectie. Bovendien is twee derde van de ondernemingen niet in orde met de regelgeving. Daarom wil minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) nu een verklaring van de sector. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Een begrafenis is voor nabestaanden op zich al een grote kost", zegt Peeters. "In die periode hebben ze ook niet de energie om zich in de tarieven te verdiepen. Daarom is transparantie over de prijs heel belangrijk."

Onduidelijke prijsaanduidingen of onvolledige bestelbons zijn de meest vastgestelde inbreuken (57 procent). Een minderheid van de ondernemingen vermeldt zelfs helemaal geen saldo.

Peeters heeft de federatie van begrafenisondernemers nu aangemaand om zo snel mogelijk een afspraak te maken op zijn kabinet. Hij wil duidelijkheid scheppen over de prijsstijgingen en de inbreuken.

Uitleg op het kabinet
Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) is alvast niet gediend van de prijsstijgingen bij de begrafenisondernemers. “Ik heb ze uitgenodigd op mijn kabinet om tekst en uitleg te geven”, zegt Peeters daarover aan VTM NIEUWS. “Hoe komt het dat de prijzen in tien jaar tijd met 35 procent zijn gestegen?! Mensen kijken in die omstandigheden niet of de prijzen juist zijn en hebben het al moeilijk genoeg.”