"Tweeling? Dubbel vaderschapsverlof"

CD&V werkt aan een wetsvoorstel om het vaderschapsverlof voortaan toe te kennen per kind in plaats van per geboorte. Het idee komt van Sam Voeten, woordvoerder van de CD&V-Kamerfractie en zelf vader van een tweeling. “Het is eigenlijk frappant dat twintig dagen vaderschapsverlof bij een tweeling nog niet de norm is.”

Zes weken geleden werd Sam Voeten vader van tweeling Lou en Céleste. Een heuglijke gebeurtenis in het leven van de politicus, alleen vindt hij het aantal dagen dat een vader krijgt na de geboorte van een tweeling onvoldoende.

Nooit gedaan
“Tweelingen komen alsmaar meer voor dan vroeger. Als een vrouw bevallen is van een tweeling, moet ze sowieso meer rusten achteraf. De partner neemt dan heel wat taken over en bij een tweeling komt daar heel wat bij kijken. Als je één kindje hebt, is er even rust al hij of zij slaapt, maar bij een tweeling is dat anders. Zo gebeurt het vaak dat het ene kindje slaapt en het andere begint te huilen.”

Extra ademruimte
Elk jaar is zo’n 1,8 procent van het aantal bevallingen een meerling. “Voor 1 op de 80 papa’s zouden die tien extra dagen een welgekomen ademruimte betekenen", zegt Voeten. Of het voorstel in de praktijk zal worden omgezet, valt nog af te wachten. "De enige reden waarom het voorstel niet ingevoerd zou kunnen worden, is misschien de kostprijs, maar ik hoor dat N-VA en Open Vld alvast positief reageren op het voorstel."

EU
De plannen van Voetens partijgenote en EU-commissaris Marianne Thyssen zouden mogelijk voor beweging kunnen zorgen. Thyssen stelde onlangs voor om vaders in de hele EU tien dagen verlof te geven naar de bevalling. Of dat uiteindelijk per kind zou zijn, valt af te wachten.

Bekijk ook: