Truck met biggetjes gekanteld op E313

Op de E313 ter hoogte van Hasselt-West in de richting van Lummen is afgelopen nacht een vrachtwagen omgekanteld met meer dan honderd biggen aan boord. Dat meldt onder meer het Vlaams Verkeerscentrum en wordt bevestigd door de brandweer van Hasselt. De snelweg is intussen vrijgegeven.

De vrachtwagenchauffeur verloor om iets na middernacht de controle over zijn stuur op de E313 naar Antwerpen, al is nog niet duidelijk waarom. De vrachtwagen kantelde en kwam in de gracht terecht. De biggen konden ontkomen en kwamen eveneens in de gracht terecht. Na het ongeval werd de hulp van een veearts ingeroepen om de dieren te begeleiden. De vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd.

Aanvankelijk werd een rijstrook afgesloten, maar om iets voor drie uur werd beslist de hele snelweg af te sluiten. Het duurde een tijdje aleer de vrachtwagen getakeld kon worden en alle biggen uit de gracht gehaald konden worden. De biggetjes werden op een andere vrachtwagen gezet, maar dat nam allemaal meer tijd in beslag dan aanvankelijk verwacht. "De dieren zijn echt getraumatiseerd door wat hen overkomen is", zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Gevolgen voor spits?
"Vannacht zorgde de afgesloten snelweg amper voor verkeershinder, maar aangezien de ochtendspits nu begint kan dat veranderen. Er wordt geprobeerd om de snelweg tegen zes uur weer vrij te maken", aldus Bruyninckx een uurtje geleden.