Treinongeval Leuven: slachtoffer is Waal van 21

Bij het station van Leuven is een trein ontspoord die richting De Panne reed. Daarbij zijn één dode en 27 gewonden gevallen. Dat bevestigt de brandweer van Leuven aan VTM NIEUWS. Het medisch rampenplan is afgekondigd. Volgens burgemeester Louis Tobback (sp.a) en politiewoordvoerder Marc Vranckx zat de persoon die overleden is niet in de trein, maar het parket van Vlaams-Brabant ontkent dat nu aan VTM NIEUWS.

De brandweer van Leuven bevestigt dat er één dodelijk slachtoffer is. Drie slachtoffers zijn zwaargewond, 24 anderen zijn lichtgewond. Veertien mensen zijn overgebracht naar het UZ Gasthuisberg en het Heilig Hartziekenhuis. "Alles is hier op menselijk vlak achter de rug. Het parket komt nu ter plaatse voor een gerechtelijk onderzoek. Het slachtoffer dat omkwam, zat niet in de trein", aldus Tobback en de woordvoerder van de Leuvense politie.

Maar volgens het parket van Vlaams-Brabant zat de overleden man wellicht wél in de trein. "Het gaat om een 21-jarige man uit Waals-Brabant", zegt woordvoerster Sarah Callewaert aan VTM NIEUWS, na de eerste onderzoeksdaden.

Momenteel zijn er naar het ongeval drie onderzoeken aan de gang: een van het parket, een van de federale overheidsdienst Mobiliteit en een van Infrabel. "Alle diensten van Infrabel en NMBS zijn ter plaatse en werken nauw samen met de hulpdiensten. De slachtoffers zijn nu prioriteit", zegt Frédéric Petit van Infrabel.

Oorzaak
Over de oorzaak van de crash is nog weinig duidelijk. Het ongeval zou alleszins niets te maken hebben met de verkeerd functioneren van de wissels. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen. Eerder werd gedacht dat er daar iets fout liep.

Rijtuig gekanteld
De trein ontspoorde om iets voor 13.30 uur bij het buiten rijden van het station in Leuven. Er zaten 84 mensen op de trein. De trein moest langs de luchthaven van Zaventem naar De Panne rijden. Het eerste voertuig kantelde en kwam in de berm terecht. De andere wagons staan nog op de sporen.

Verschillende getuigen laten ons weten dat er chaos was net na het ongeval, maar dat mensen elkaar hielpen. Het Rode Kruis heeft vrijwilligers opgeroepen om te helpen. Premier Charles Michel (MR) kwam de situatie ter plaatse bekijken. De coördinatie ligt in handen van de stad Leuven.

Treinverkeer onderbroken
Het verkeer is onderbroken tussen Leuven en Brussel-Noord, Leuven en Aarschot en Leuven en Mechelen. Tussen Leuven en Mechelen rijden vervangbussen. De IC Blankenberge - Genk en de IC Oostende - Eupen rijden niet tussen Brussel-Noord en Leuven. De IC De Panne - Leuven / Landen en de IC Braine-l'Alleud - Leuven rijden niet tussen Brussels-Airport Zaventem en Leuven / Landen. De IC Mons - Brussels-Airport Zaventem rijdt niet tussen Brussel-Noord en Brussels-Airport Zaventem. De L trein tussen Antwerpen-Centraal - Leuven rijdt niet tussen Aarschot en Leuven.

Het treinverkeer van en naar Leuven is volledig stilgelegd en zal niet meteen weer opgestart kunnen worden. Dat zegt Frédéric Petit, woordvoerder van spoornetbeheerder Infrabel.

Komende dagen
Ook de komende dagen zal het ongeval nog gevolgen hebben. "De schade is groot aan de spoorinfrastructuur. De bovenleidingen zullen nog een hele tijd niet functioneren", stelt Petit. "Leuven is een belangrijk knooppunt voor het treinverkeer. Het belangrijkste gevolg is dat Brussels Airport onbereikbaar is vanuit de hoofdstad van Vlaams-Brabant. Er worden bussen ingezet naar Mechelen. Van daaruit kunnen mensen op de luchthaven in Zaventem geraken."

Bekijk ook: