Tomaten gekweekt met zout smaken beter

Als je lekkerdere tomaten wil kweken, moet je ze minder water geven, of zout toevoegen aan dat water. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Gent. "Dan zitten er namelijk meer suikers in de vrucht”, vertelt Bart Van de Wal, onderzoeker aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent.

“Bij honingtomaten uit Nederland komt smaak op de eerste plaats. Die tomaten zijn enorm zoet omdat de kwaliteit primeert tijdens de productie. Hierdoor zijn de tomaten wel heel wat kleiner en brengen ze minder op. Dit in tegenstelling tot sommige grote, smaakloze tomaten in België waarbij de telers focussen op kwantiteit en niet zo zeer op kwaliteit. Door zout in het water toe te voegen, kunnen we nu het beste van de twee combineren in grote én lekkere tomaten.”

Om de wateropname van de planten bij te houden, hebben de onderzoekers het zoutgehalte van het water aangepast. Daardoor nemen de tomaten minder water op. “Dat is een beter controleerbare manier om de hoeveelheid wateropname bij te houden dan bijvoorbeeld gewoon meer of minder water te geven aan de planten”, verklaart Bart Van de Wal.

Plantsensoren
Om de lekkerste tomaten te krijgen moeten ze op het juiste moment de juiste hoeveelheid water krijgen. En om precies te weten hoeveel water de planten op elk moment nodig hebben, zijn plantsensoren een handig instrument. Deze sensoren doen continu metingen, wat voor een efficiëntere opvolging van de plant zorgt.

“We bekeken onder andere de diameter van de plant en de hoeveelheid water die erdoor stroomt. Zo kunnen we precies bepalen hoeveel water de plant nodig heeft”, zegt Van de Wal. “Als een plant vlak na het water geven onmiddellijk dikker wordt, had hij water tekort. Je kan het vergelijken met een glas water direct leegdrinken als je dorst hebt.”