Testen op down: wat als het positief is?

De gedeeltelijke terugbetaling van de 'downtest' voor zwangere vrouwen heeft een gevoelige snaar geraakt bij verschillende moeders van kinderen met het downsyndroom. Ze benadrukken dat deze kindjes evenveel recht hebben op leven als kinderen zonder afwijking. “Mijn zoontje is het zonnetje in huis”, getuigt Elisabeth Simoen. 

Vanaf 1 juli zal de NIP-test voor een groot stuk worden terugbetaald voor zwangere vrouwen met een voorkeursregeling. De NIPT is een niet-invasieve test om te achterhalen of het ongeboren kind het syndroom van Down heeft.

De NIP-test en gelijkaardige testen die afwijkingen opsporen, liggen wel gevoelig omdat ze een belangrijke ethische vraag naar boven brengen: heeft een kind met een afwijking niet het recht om geboren te worden en moeten ouders niet gewoon aanvaarden dat hun kind een afwijking kan hebben?

Voor Elisabeth Simoen, die zich tijdens haar zwangerschap liet testen, had de uitslag alvast geen invloed op haar keuze om haar zoontje te houden. Ze wist al na vijftien weken zwangerschap dat haar kindje het syndroom van Down had.

Niet meteen evident
Toch was het eventjes schrikken. “Je wereld stort toch eventjes in”, zegt ze over de uitslag. “We hadden op voorhand niet echt verwachtingen over wat ons kind later zou moeten of zou kunnen bereiken, maar plots zijn bepaalde dingen niet meer mogelijk. Dat is toch eventjes slikken.”

Elisabeth is niet de enige vrouw die dit jaar te horen kreeg dat haar ongeboren kind het syndroom van Down heeft. In Vlaanderen worden ieder jaar ongeveer 130 vrouwen met het nieuws geconfronteerd. Ongeveer negen op de tien vrouwen kiezen ervoor om de zwangerschap af te breken. 

Perfect leefbaar
Elisabeth besloot om haar kindje wel te houden. “Ik zou vandaag nog dezelfde keuze maken. Leonardo is een heel vrolijk kind. Hij heeft een beperking, maar hij is gewoon wat trager in ontwikkeling. Dat is perfect leefbaar. Hij is een zonnetje in huis.”

Ze vindt het wel goed dat meer ouders nu de test zullen doen, omdat ze dan weten wat hen te wachten staat. "Anderzijds is het wel belangrijk om het hele plaatje te zien en het kind niet te zien als die beperking alleen", besluit ze.

Bekijk ook: