Terroristen gebruikten naam Pieter Timmers

De terroristen die zich voor de aanslagen van 22 maart verschuilden in een safehouse in Schaarbeek, sloten er een contract af bij energieleverancier Lampiris op naam van topzwemmer Pieter Timmers. Die kreeg enkele weken geleden een laatste waarschuwing vóór de deurwaarder over de vloer zou komen - vreemd genoeg was dat de eerste brief die ze ooit kregen - omdat hij meerdere facturen niet zou betaald hebben. Timmers en zijn vrouw, die al enkele weken voor een raadsel stonden, lazen deze ochtend in De Standaard dat het terroristen waren die hun naam gebruikten.

Begin februari kreeg Pieter Timmers een herinnering van Lampiris, met een laatste waarschuwing alvorens de deurwaarder zou langskomen. "En dat terwijl wij nooit klant geweest zijn bij Lampiris en nooit in Brussel gewoond hebben", zegt zijn vrouw Elle De Leeuw. "Bovendien hebben we nooit facturen of andere herinneringen gekregen op ons adres in Antwerpen. Die communicatie was de eerste die we op ons echte adres ontvingen. Ik dacht eerst dat het ging om een frauduleuze factuur maar al snel bevestigde Lampiris dat zij wel degelijk de afzender waren." 

Toen De Leeuw contact opnam met Lampiris, bleek er wel degelijk een bedrag open te staan op Pieters identiteit, maar wel op een adres in Brussel. "We moesten aantonen dat we nooit in Brussel hadden gewoond. Zij gingen ervan uit dat het om een tweede adres ging of dat we intussen verhuisd waren." Lampiris besloot een intern onderzoek te starten.

Intern onderzoek
"Gelukkig werd vrij snel duidelijk dat wij hier niets mee te maken hadden, maar dat heeft ons wel al heel wat papier- en telefoonwerk gekost", zegt De Leeuw. "Lampiris kon toen bevestigen dat inderdaad iemand Pieters naam en geboortedatum had gebruikt om een contract af te sluiten. Lampiris mocht niet zeggen of ook andere identiteitsgegevens gebruikt zijn."

"Ze lieten weten dat intern een onderzoek was opgestart, maar daar hebben we nog altijd niets van vernomen. Vandaag moesten we dan via een artikel in De Standaard vernemen dat het de terroristen van Brussel waren die Pieter zijn naam gebruikt hadden en dat de politie op de hoogte was."

Uitzonderlijke situatie
Lampiris-woordvoerder Olivier Lechien meldt dat in dit uitzonderlijke geval de normale procedure gevolgd is. "Er is een aanvraagaansluiting gedaan op basis van de naam van Pieter Timmers, zijn geboortedatum en een normaal uitziend e-mailadres", zegt Lechien. "De facturen zijn naar het adres in Schaarbeek gestuurd, en nadat die niet betaald werden zijn herinneringen en ingebrekestellingen gestuurd. Uiteindelijk is het dossier bij een deurwaarder terechtgekomen, en die heeft, na wat onderzoek, zijn laatste herinnering naar de domicilie van Timmers in Antwerpen gestuurd. Ook dat is de normale procedure. Het spreekt voor zich dat Timmers geen kosten kreeg aangerekend."

Bij Lampiris wisten ze evenmin dat het de terroristen van 22 maart waren die achter deze aansluiting zaten. "We gaan dit nu verder onderzoeken om nog meer details te kennen over dit bijzonder uitzonderlijke geval van fraude."