Terreurniveau van 3 naar 2: wat verandert er?

Wat betekent een lager dreigingsniveau in de praktijk? Daarover blijft de regering vaag. Goed ingelichte bronnen zeggen aan VTM NIEUWS dat twee derde van de militairen op straat weer naar hun kazerne mogen. En de scholen mogen hun deuren weer openlaten tijdens de lesuren. Maar voor wie naar een concert of het voetbal gaat, verandert er waarschijnlijk niet veel. Voor dat soort evenementen kan niveau 3 blijven gelden.

Momenteel bewaken 1.000 militairen de straten van Antwerpen, Brussel en Luik. Onder terreurniveau 2 zal dat geleidelijk aan afgebouwd worden. Uit goeie bron heeft VTM NIEUWS vernomen dat er op termijn nog 200 tot 300 militairen zouden overblijven.

Zij zullen enkel specifieke doelwitten beveiligen zoals ambassades, overheidsgebouwen en de Joodse wijk in Antwerpen.

Scholen
Na de aanslagen van 22 maart kregen lagere en middelbare scholen het advies om hun toegangsdeuren en hekken zoveel mogelijk op slot te doen tijdens de lesuren. Maar nu het terreurniveau zakt, is dat niet meer nodig.

Rugzakken
De rugzakkencontrole of het rugzakkenverbod op festivals en grote sportwedstrijden kan gewoon blijven bestaan onder terreurniveau twee. Dat beslissen de organisatoren samen met de politie.

Grote evenementen
En tijdens grote evenementen, zoals bijvoorbeeld het carnaval in Aalst of de Gentse Feesten, kan het dreigingsniveau lokaal opgetrokken worden.