Terreurdreiging net voor match Duivels

De Brugse politie heeft om 17.30 uur, voor de match van de Rode Duivels tegen Japan, een geloofwaardige melding binnen gekregen over een mogelijke aanslag in het Jan Bredyelstadion. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. In overleg met de organisatie en de burgemeester van Brugge werd besloten om de toegangscontroles te verscherpen. Pas tijdens de match werd duidelijk dat er geen concrete dreiging meer was.

"Na de tip werd aan het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse, meteen een dringende veiligheidsanalyse gevraagd", zegt Stefaan Van Loock, perswoordvoerder van de Rode Duivels aan VTM NIEUWS. "Het geruststellende antwoord kregen we pas tijdens de match."

Twijfel afgelasting
“Er was wel degelijk twijfel of de match zou kunnen doorgaan", zegt de burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt (sp.a) aan VTM NIEUWS. "We hebben ervoor gekozen om het publiek niet te verontrusten maar de toegangscontroles naar het stadion te verscherpen. Dat gebeurde door het gebruik van metaaldetectoren en explosievenhonden bij de fouilleringen van supporters." Verschillende politiemensen hadden op verschillende plaatsen postgevat.

"Aanslag in voetbalstadion"
"De dreiging waarvan sprake was, was een dreiging voor een aanslag in een voetbalstadion. En aangezien er maar één match plaatsvond, was het al snel duidelijk waarop de dreiging sloeg", zegt Landuyt.

"Voetbal moet feest blijven"
De concrete tip kwam om 17:30 uur binnen bij de politie, terwijl de match pas om 20.45 uur begon. "We hebben besloten om de match toch te laten doorgaan omdat er extra veiligheidsmaatregelen genomen werden. We leven in een tijd waarin je jammer genoeg moet leren leven met een constante terreurdreiging. Bovendien hadden we alles onder controle. Voetbal moet vooral een feest blijven", benadrukt de burgemeester.

Veel supporters te laat
Veel supporters misten door de verscherpte veiligheidsmaatregelen, een deel van de match. Daarnaast speelde ook de verkeershinder om het stadion te bereiken mee, omdat veel supporters hun gps in plaats van de aanwijzingsborden volgden.

In een persbericht vraagt de Brugse politie het begrip van de supporters. "Organisatoren, overheid en politie rekenen op het begrip van de Rode Duivel-fans voor de genomen veiligheidsmaatregelen", klinkt het.