Te weinig agenten voor NAVO-top in juli

Gent en Vilvoorde willen géén tien procent van hun politieagenten naar Brussel sturen voor de NAVO-top in juli. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft dat nochtans aan alle lokale politiekorpsen gevraagd. Hij heeft die dag 3.500 agenten nodig, want waarschijnlijk komt ook de Amerikaanse president Donald Trump. Maar we zijn nu al onderbemand, zeggen de korpsen. Het lukt gewoon niet.

Op 11 en 12 juli vindt een nieuwe NAVO-top plaats in Brussel, waar onder andere ook Trump naartoe komt. Daarnaast is het op 11 juli ook de Vlaamse feestdag, met daarbij horende festiviteiten. In die periode vindt ook muziekfestival Dour plaats én de halve finales van het WK voetbal, dat hoogstwaarschijnlijk uitgebreid gevolgd zal worden op grote schermen. Met andere woorden: het worden bijzonder drukke dagen voor politiediensten om de veiligheid op al die evenementen te verzekeren. 

Vakantie intrekken
Alleen al voor de NAVO-top zouden 3.500 politieagenten moeten worden ingezet in Brussel. De federale en Brusselse politie hebben echter niet genoeg mensen om die plaatsen te vullen, dus heeft minister Jambon een brief gestuurd naar alle lokale korpsen om tien procent van hun agenten die dagen naar Brussel te sturen. Voor veel korpsen gaat dat niet, omdat het die periode al krap is door eigen festiviteiten. Maar ook daar heeft Jambon een oplossing voor. Komen ze volk tekort? Schrap de vakantieaanvragen van agenten. 

Vilvoorde
"Het is geen kwestie van 'ga je dat doen'. Het is een kwestie van het niet kunnen doen", zegt Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde, aan VTM NIEUWS. "Dat is een wereld op zijn kop. De federale politie zou de lokale moeten steunen als dat nodig is."

Gent
Daniël Termont (sp.a), burgemeester van Gent, valt hem bij. "We kunnen dat doodgewoon niet als we de veiligheid van de Gentenaars in het oog willen houden", zegt hij. "Ik kan onmogelijk politiemensen naar Brussel sturen en hier alles aan zijn lot overlaten." Termont belooft wel zijn best te doen om de minister te helpen en toch enkele mensen te sturen.

Begrip
"De lokale korpsen zijn wettelijk verplicht de gevraagde capaciteit te voorzien, maar als ze kunnen aantonen dat dit voor hen praktisch onmogelijk is, dan is daar begrip voor", reageert Jambon op de bezorgdheden van de burgemeesters. "We gaan ervan uit dat ze zullen doen wat ze kunnen om hun collega's bij te springen."