Te veel ziekteverlof? Dokter op het matje

Artsen die patiënten onterecht veel ziekteverlof voorschrijven voor depressies of burn-outs, zullen binnenkort op het matje geroepen worden. Met die maatregel wil minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) het aantal langdurig zieken doen dalen. Dat schrijven de kranten van de Persgroep en Mediahuis.

In België zitten ongeveer 370.000 mensen al langer dan een jaar ziek thuis, al doet de regering-Michel er alles aan om dat aantal naar beneden te krijgen. Er werd al een begeleidingstraject in het leven geroepen en er worden sancties gegeven aan werknemers en werkgevers die dwarsliggen.

Ook artsen
“Nu worden ook de artsen op hun verantwoordelijkheid gewezen”, reageert De Block. Artsen die uitzonderlijk veel ziekteverlof voorschrijven, vooral voor burn-outs en depressies, moeten daar nu verantwoording voor afleggen bij het Riziv.

Kunnen ze geen passende verklaring geven, dan worden ze zes maanden van nabij opgevolgd. Als blijkt dat er flagrante fraude gepleegd wordt, dan kunnen artsen gerechtelijk vervolgd worden.

Voor geneesmiddelen bestaat al een soortgelijk systeem. Dokters die opvallend veel antibiotica of slaapmiddelen voorschrijven, moeten daar verantwoording voor afleggen.

Uitschieters
Marc Moens, voorzitter van het artsensyndicaat BVAS staat achter de nieuwe maatregel van De Block. "Fraude moet aangepakt worden", zegt hij. "Maar we moeten opletten dat we geen collega's onterecht stigmatiseren.

“Wie zijn praktijk heeft in een verpauperde buurt, zal nu eenmaal meer geconfronteerd worden met langdurig zieken. En die controles kosten ook geld.” Minister De Block wijst er wel op dat alleen de echte uitschieters gecontroleerd zullen worden

Verdacht
Jan De Maeseneer, professor huisartsengeneeskunde aan de Universiteit Gent, reageert kritischer. "Hierbij ga je ervan uit dat een arts bijna per definitie verdacht is. Controle en sancties helpen het beleid voor langdurig zieken niet vooruit."