Tampontaks nog steeds van kracht

Op tampons en maandverbanden worden vandaag nog steeds aan 21 procent btw belast in België. En dat moet nu eindelijk eens verlaagd worden, vindt Test-Aankoop, dat zich richt tot minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). 

Volgens Test-Aankoop is die taks een frappant voorbeeld van discriminatie. "Producten voor intieme hygiëne zoals tampons, maandverbanden en menstruatiekuipjes zijn ontegensprekelijk basisproducten. Ze worden door miljoenen vrouwen overal ter wereld gedurende veertig jaar van hun leven gebruikt", zei Test-Aankoop in het persbericht. 

Hoewel de btw op basisproducten vastligt op zes procent, worden deze hygiëneproducten toch getaxeerd aan 21 procent. "Het is niet correct dat op deze producten, die verband houden met het natuurlijk functionele van het vrouwelijk lichaam, 21 procent btw betaald moet worden, zoals voor luxeproducten", stelt woordvoerder Simon November.

“Het dossier is reeds geruime tijd klaar en wacht op de bespreking in ministerraad”, reageert Van Overtveldt via zijn woordvoerder. “Als iedereen de daad bij het woord voegt, kan dit spoedig gebeuren.”