Taks Doel vloeit terug naar nucleaire sector

Hoewel minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) in 2015 benadrukte dat de miljoenenbelasting op Doel 1 en 2 niet zou terugvloeien naar de nucleaire sector, blijkt dat nu toch mogelijk, dat meldt De Morgen.

Drie jaar geleden sloot Marghem een akkoord met Electrabel over het langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2. Beide reactoren mogen tot 2025 open blijven, om in de winter stroomtekorten te voorkomen. In ruil betaalt Electrabel jaarlijks 20 miljoen euro nucleaire taks. 

Nieuw fonds voor groene projecten
Die taks blijkt nu naar een nieuw 'energietransitiefonds' te gaan, dat dient voor groene projecten, zoals de bouw van nieuwe windmolens of het onderzoek naar batterijen. 

In de toelichting van de overheidsdienst staat dat "innovatieve projecten rond nucleaire energie, nucleaire veiligheid, de ontmanteling van kerncentrales, beheer van kernafval en nucleaire brandstoffen" daarvoor in aanmerking komen. 

Onbegrip
"De opbrengst van de nucleaire taks op Electrabel kan dus weer in de zakken van de nucleaire sector belanden. Hoe leg je dat uit? Dan hef je eerst een belasting op Electrabel om die daarna braafjes terug te geven?", reageert Kamerlid Kristof Calvo (Groen). 

Volgens minister Marghem worden de zaken door elkaar gehaald: "We zullen de oude kerncentrales niet steunen, maar we zijn wel geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en onderzoek in de nucleaire sector", laat haar kabinet weten.