"Taalonderwijs moet evolueren"

De Taalunie wil de manier waarop we met taal omgaan in het onderwijs in vraag stellen. De organisatie pleit in een advies aan de Vlaamse en Nederlandse ministers van Onderwijs en Cultuur om de muren te slopen tussen de lessen spelling, literatuur en grammatica. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De Taalunie vindt het minstens even belangrijk dat kinderen leren opzoeken in online woordenboeken. Zo moeten kinderen bij een luistertest de opdracht kunnen oplossen door verschillende bronnen online en op papier te raadplegen. Vandaag lezen leerlingen eerst een tekst en lossen er dan vragen over op.

Dictee
Even was er sprake dat ook het klassieke dictee moet verdwijnen, maar de Taalunie ontkent nu dat het dat ooit voorgesteld heeft. Niettemin wil de organisatie ook over het klassieke dictee nadenken.

Sms-taal
De veranderingen moeten er volgens de Taalunie komen omdat jongeren de Nederlandse taal vandaag niet goed beheersen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat vijftien procent van de Vlaamse jongeren het Nederlands onvoldoende beheerst.

Veel leerlingen gebruiken sms-taal of kunnen geen heldere tekst schrijven. Daarom moeten de muren tussen de tussen lessen spelling, literatuur en grammatica worden gesloopt en moet alles multimedialer worden.