Supermarktketen Carrefour vervangt in beenhouwerij zwarte plastic bakjes door recycleerbaar alternatief

Carrefour heeft sinds deze week voor een deel van de beenhouwerijproducten de plastic verpakking vervangen door karton en recycleerbaar plastic. De supermarktketen wil op termijn alle producten van het huismerk van 100 procent recycleerbare, herbruikbare of composteerbare verpakkingen voorzien.

Drie productgamma's in de zelfbedieningsafdeling van de beenhouwerij kregen deze week een nieuwe verpakking. Het gaat om het kalfsvlees, het bio-assortiment en het gevogelte. Die zitten vanaf nu in een recycleerbare kartonnen verpakking die afgesloten is met een plastic folie, of op een recycleerbaar karton waarop het vlees via een folie vacuüm is verpakt.

De verpakkingen kunnen van elkaar worden losgemaakt. Zo kan het karton gerecycleerd worden en kan de plastic folie bij het pmd-afval, en kan weer meer pmd worden opgehaald en gerecycleerd in ons land, zegt Carrefour in een persmededeling. De polystyrenen bakjes en zwarte plastic schaaltjes die voor de producten werden gebruikt zijn in principe recycleerbaar, maar worden in ons land in de praktijk niet gerecycleerd.

Het is de bedoeling dat de komende maanden ook de rest van de producten in de beenhouwerijafdeling vervangen wordt. "Carrefour voert een actieve strijd tegen het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik en ijvert voor recycleerbare verpakkingen voor al zijn BIO-producten vanaf 2020. Bovendien verbindt Carrefour zich ertoe gerecycleerde materialen te gebruiken.

Vanaf 2022 zal de keten 50 procent gerecycleerd plastic gebruiken in zijn fruitsap- en frisdrankflessen en 50 procent in zijn waterflessen", luidt het. Tegen 2025 moeten alle producten van het huismerk een 100 procent recycleerbare, herbruikbare of composteerbare verpakking hebben.