Stuur je je kledij vuil terug? Geen probleem

Kleren bestellen bij de online modewinkel Zalando, ze een paar dagen dragen en daarna terugsturen? Heel wat klanten van de webwinkel doen het, maar dat mag helemaal niet. Onze VTM NIEUWS-redacteur deed de test. Hij bestelde kledij, maakte ze vuil en stuurde ze terug. Maar kreeg hij ook zijn geld terug?

De retourvoorwaarden van Zalando zijn duidelijk: je mag de kleren terugsturen, op voorwaarde dat je er niet meer mee hebt gedaan dan ze te passen. Teruggestuurde kledij moet ongedragen zijn, in originele staat zijn en het etiket moet er nog aanhangen. Maar controleert Zalando de teruggestuurde kledij wel goed genoeg?

De test
Om dat te testen besloot onze redacteur vier outfits te bestellen bij Zalando en ze daarna vuil te maken. Eerst ging hij wandelen met witte sneakers. Daarna stapte hij met de schoenen in modder en maakte ze nat met een emmer water. De sneakers waren daarna nat en volledig beklad.

Vanuit de redenering dat een normale klant niet zomaar volledig bekladde schoenen zou terugsturen, poetste hij de schoenen een beetje op. Hij liet wel met opzet duidelijk zichtbare moddersporen op de schoenen achter, zoals te zien is op onderstaande foto.

(Lees verder onder de foto)

Met het witte hemd heeft onze redacteur een heel weekend verschillende activiteiten gedaan. Hij is er een hele nacht mee uitgeweest en een van zijn vrienden morste zelfs een glas bier op hem. Daarna ging hij er nog mee naar een verjaardagsfeestje en een barbecue. Op maandag zag het hemdje er bezweet en grauw uit en rook het naar bier. Daarbovenop verwijderde hij ook nog eens het etiket, wat ook niet mag volgens de retourvoorwaarden.

(Lees verder onder de foto)

Met de sportkledij is onze redacteur gaan joggen. Wat push-ups en kilometers later was het shirtje goed bezweet en ook het broekje zag er niet meer uit als nieuw.

(Lees verder onder de foto)

Krijgt hij zijn geld terug?
Nu volgt de echte test. Hij stuurde de artikelen in die staat terug en wachtte enkele dagen af. En…gelukt! Alle artikelen werden terugbetaald door Zalando. Het is dus goed mogelijk dat Zalando nauwelijks de geretourneerde artikelen controleert of op zijn minst geen grondige controle uitvoert.

Reactie Zalando
Zalando ontkent alvast dat de teruggestuurde kledij niet gecontroleerd wordt. “Alle spullen worden door medewerkers gecontroleerd”, zegt Monica Franz, de woordvoerster van Zalando. “Maar alles staat of valt met het patroon van het aankoopgedrag van de klant”.

Wie zijn kledij meermaals vuil terugstuurt, riskeert volgens het bedrijf om zijn geld niet meer terug te krijgen. “Wij hebben veel vertrouwen in onze klanten. Ons retourbeleid maakt deel uit van onze klantvriendelijke strategie. Als er geen opvallende patronen opduiken van misbruik, aanvaarden we de kledij. Wie duidelijk meermaals overdrijft, zal zijn geld niet terugkrijgen. De manier waarop jullie de kleren gebruikten en verstuurden is een zeldzaam fenomeen."

Wat gebeurt er met gebruikte kledij?
Wat er met die kledij gebeurt nadien is niet volledig duidelijk, maar bij Zalando verzekeren ze wel dat kleren in die staat niet opnieuw verkocht worden. Kleren die gepast werden en daarna teruggestuurd worden verkoopt Zalando natuurlijk wel weer, net zoals in gewone winkels.