Stroompanne Gent volledig afgelopen

In Gent is na de grote stroompanne de elektriciteitstoevoer in alle 500 getroffen straten terug hersteld. Dat melden netbeheerder Eandis en het Gentse stadsbestuur. Er was 13 uur na de start van de panne nog één cabine defect, maar kort na 20 uur was ook dat probleem opgelost.

Er ontstond deze ochtend brand in het tranformatorstation dat elektriciteit moet leveren aan de elektriciteitscabines in een groot deel van Gent. In totaal zaten een tweehonderdtal distributiecabines zonder elektriciteit. Het ging om meer dan vijfhonderd straten.De brandweer had heel wat tijd nodig om de brand onder controle te krijgen. Pas na vijf uur was de hevige rookontwikkeling weg en konden technici aan de herstelling beginnen.

Omstreeks 19.30 was het einde in zicht. "We zijn twaalf uur later en alle problemen zijn zo goed als opgelost", legt VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens uit. "95 procent van het getroffen gebied heeft opnieuw stroom en de rest is voor de loop van de avond."

Zo komt er nu dus eindelijk een einde aan een chaotische dag in Gent die om 6.23 uur begon. Het incident deed zich voor in het transformatorenstation aan de Nieuwevaart in Gent, en door de hevige rookontwikkeling konden technici zich lange tijd niet in de cabine begeven. Nadat het transformatorenstation terug veilig werd verklaard begon Eandis wijken één voor één opnieuw van spanning te voorzien.

(Lees verder onder de kaart)

Defecte verkeerslichten
Op verschillende plaatsen in de stad werden defecte straat- en verkeerslichten gesignaleerd. "Toch spreekt de politie van een relatief rustige ochtendspits", zegt VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens. "Er zijn geen incidenten of ongevallen gemeld die veroorzaakt werden door de stroompanne. Verschillende mobiele ploegen van de politie stonden op een aantal kruispunten om het verkeer te regelen." Ook tijdens de avondspits zal de politie nog op verschillende verkeerspunten bijstand verlenen. Voor het openbaar vervoer waren er geen problemen.

Operaties uitgesteld
In het het ziekenhuis AZ Sint-Lucas in het centrum van Gent werd op de hoofdcampus automatisch overgeschakeld op de noodgeneratoren. "In de Campus Volkskliniek, die een aantal meter verder ligt, hebben we een aantal afgesproken operaties uitgesteld naar morgen", zegt Iny Cleeren van AZ Sint-Lucas aan VTM NIEUWS. "Het gaat dan bijvoorbeeld over het verwijderen van wijsheidstanden." Andere ziekenhuizen liggen niet in de getroffen zone en hadden dus geen problemen.

Warenhuis Lidl maakte alvast haar frigo's leeg.

Vergoeding
Een deel van de stroompanne is dus opgelost, Eandis hoopt tegen 16 uur de volledige stad opnieuw van stroom te kunnen voorzien. Bovendien hebben de getroffen gezinnen, recht op een ongemakkenvergoeding van 35 euro. De vergoeding kan aangevraagd worden op de website van de Vlaamse energieregulator Vreg. Voor elke extra periode van vier uur komt er twintig euro bij.

Voor bedrijven is er ook een vergoeding voorzien. Zij krijgen minimaal dezelfde bedragen. De aanvraag voor zo een forfaitaire vergoeding moet binnen de dertig dagen na de stroomonderbreking worden ingediend. De distributienetbeheerder (Eandis of Infrax) betaalt het bedrag binnen de zestig dagen na de aanvraag uit.

Hier kan je bekijken welke straten op dit moment nog zonder stroom zitten.