Straks duidelijkheid over Soedankwestie

Er komt straks wellicht meer duidelijkheid over de mogelijke folteringen van Soedanezen die vanuit België naar hun land van herkomst werden uitgewezen. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) stelde er een rapport over op en overhandigt dat straks aan het kernkabinet.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft het rapport gisteravond al ontvangen. Voorlopig wil het kabinet-Jambon niets kwijt over de inhoud ervan. Ook premier Charles Michel kreeg het al te lezen.

Minister Jambon had net voor het kerstreces van de regering nog de opdracht gekregen om het onafhankelijke CGVS te vragen een onderzoek te voeren naar de verhalen over de mogelijke foltering van Soedanezen.

Soedanrel
Francken kwam eind december in een lastig parket na enkele getuigenissen van door ons land gerepatrieerde Soedanezen. Die getuigden dat ze bij aankomst in hun thuisland onmiddellijk werden opgepakt en gefolterd.

Francken zei toen dat er een onderzoek zou gestart worden en dat er sowieso geen vluchten meer gepland stonden de komende weken. Later gaf hij toe dat er eigenlijk wél nog een vlucht gepland stond en dat hij daar niet van op de hoogte was toen hij communiceerde. Hij liet de vlucht onmiddellijk schrappen.

Geen repatriatie
In afwachting van het rapport dat vandaag toegelicht wordt, werd beslist geen Soedanezen meer te repatriëren naar hun thuisland.

Bekijk ook: