Straks 12,5 euro voor pakje sigaretten?

Willen we in België de rokersdoelstellingen halen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorop heeft gesteld, dan moet de prijs van de pakjes minstens verdubbelen tegen 2025. Dat is een van de voorstellen waar de Stichting tegen Kanker zich achter schaart. Een pakje zou dan ongeveer 12,5 euro kosten.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil het aantal rokers in de wereld fors teruggeschroefd zien. Daarom werd een doelstelling naar voren geschoven: tegen 2025 wil het WHO tot dertig procent minder rokers in de wereld.

Een ambitieuze doelstelling die voorlopig nog niet realistisch is voor ons land, zegt Suzanne Gabriëls van de Stichting tegen Kanker. Uit cijfers blijkt namelijk dat België zeker niet de beste leerling van de klas is. Zo zou roken 15.000 vroegtijdige overlijdens per jaar veroorzaken in ons land en onlangs bracht een studie van de Tobacco Control Scale aan het licht dat België van de dertiende naar de zeventiende plaats is gezakt. In die studie werden de Europese staten beoordeeld op hun antitabaksbeleid. 

Kostprijs fors omhoog
Er is dus nog werk aan de winkel. “De Wereldgezondheidsorganisatie heeft laatst een rapport gepubliceerd waarin ze de huidige trend hebben bekeken. Daaruit blijkt dat de prijs van de pakjes fors opgetrokken moet worden als we de trend willen ombuigen. Als we de doelstelling in België willen halen, dan moeten de kostprijs van een pakje sigaretten tegen 2025 minstens verdubbelen en dan komen we op een prijs van ongeveer 12,50 euro”, zegt Gabriëls. 

Al is het optrekken van de prijs niet de enige maatregel die genomen moet worden volgens de Stichting tegen Kanker. “We pleiten ook voor neutrale verpakkingen zonder logo en een volledige drooglegging van de marketing”, klinkt het. “We moeten naar een compleet antitabaksplan dat ambitieus is om de doelstellingen te halen en waarbij iedereen de handen in elkaar slaat.”