Stewardess: "Giftige lucht in vliegtuigen"

Een ex-stewardess van Brussels Airlines is ervan overtuigd dat ze blijvende schade opliep tijdens een vlucht door giftige dampen in de cabine. Dat zegt ze aan de krant Het Laatste Nieuws. De vakbond wil het thema op de agenda plaatsen en medische experten delen de bezorgdheid. "Dit is gevaarlijk voor alle passagiers", klinkt het bij dokter en piloot Michel Mulder in een reactie aan VTM NIEUWS.

Verschillende personeelsleden van Brussels Airlines maken zich zorgen om toxische lucht in vliegtuigen. Het gaat om het ‘Aerotoxisch Syndroom’, een ziekte die veroorzaakt wordt door giftige oliedampen die zich in een vliegtuig kunnen verspreiden. Dat ontstaat doordat de lucht die gebruikt wordt voor de airco aangezogen wordt via de motoren. Daardoor kan er soms olie in vermengd raken. 

Gevolgen
Door die olie, waar het chemische product TCP in zit, kan je barstende hoofdpijn krijgen, misselijk worden en braken. Het kan ook leiden tot permanent geheugenverlies, hartproblemen en zelfs gedeeltelijke verlamming. 

Anonieme getuigenis
“Sommige collega’s gaven dagen later nog over. Ikzelf had barstende hoofdpijn en heb nu, vijf jaar later, nog altijd last van gevoelloosheid in mijn vingertoppen”, getuigt de vrouw anoniem in Het Laatste Nieuws. Vijf jaar geleden werd ze enorm ziek na een vlucht naar Congo. “De vliegtuigen hebben geen detectiesystemen voor die dampen. De luchtvaartmaatschappijen willen niet riskeren dat ze meehelpen hun eigen graf te delven.”

“Nog geen tien minuten na opstijgen gingen plots alle rookmelders af. Toch was er nergens rook te zien. In de cabine hing enkel een wazige damp. Die kwam duidelijk uit de airco. We wisten niet wat te doen en gingen naar de cockpit. Daar zei men ons dat we de rookmelders moesten resetten. Je mag dat echter niet doen als je niet weet wat de aard van het probleem is.”

Vakbond
Vakbond ACV wil het onderwerp op de agenda zetten. “Wereldwijd is er al zoveel debat over gevoerd, maar in België praten we er amper over”, zegt Paul Buekenhout van ACV in de krant. “Men mag dit niet onder de mat vegen.”

"Ook gevaarlijk voor passagiers"
"Dit is het grootst bewaarde geheim van de luchtvaart", klinkt het bij voormalig piloot en dokter Michel Mulder aan VTM NIEUWS. "Het is niet alleen gevaarlijk voor crewleden, maar ook voor passagiers. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen: vergelijk het met roken, velen doen het, maar niet iedereen krijgt longkanker. Maar we moeten de symptomen zeker niet onderschatten."

Brussels Airlines 
De luchtvaartmaatschappij heeft gereageerd op de getuigenis en ontkent dat ze het onder de mat willen vegen. “We hebben zelfs een veiligheidsprotocol dat gevolgd moet worden als het cabinepersoneel of de piloten iets dergelijks opmerken”, klinkt het. “Dat protocol staat beschreven in de veiligheidsinstructies van de vliegtuigbouwers.”