Steeds minder inbraken in ons land

Het aantal woninginbraken in ons land blijft maar dalen. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Franky Demon opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Zo waren er in de eerste helft van 2016 8,7 procent minder inbraken dan in de eerste helft van dit jaar. Hoewel het daalt, zijn er nog steeds 140 inbraken per dag.

In de eerste helft van vorig jaar stelde de politie bijna 28.000 inbraken vast. In dezelfde periode dit jaar waren dat er 25.000, dat is 8,7 procent minder.

Actieve burgers
Demon schrijft de dalende trend toe aan de preventieve acties van politiezones op inbraken en alerte burgers die zich groeperen in buurtinformatienetwerken. "175 van de 189 politiezones hebben woninginbraken als een prioritair thema opgenomen in hun zonaal veiligheidsplan. Maar ook inwoners zelf hebben een actieve rol in het voorkomen van inbraken. Mensen zijn alerter en melden verdachte zaken sneller aan de politie, buurtinformatienetwerken (BIN) spelen hierin een belangrijke rol", zegt Demon.

Uit de cijfers blijkt ook dat de meeste inbraken overdag plaatsvinden. "Mensen zijn dan vaak gaan werken of een hobby gaan uitoefenen waardoor het logisch is dat de meeste inbraken overdag plaatsvinden en niet ‘s nachts. Bovendien zien we dat er op vrijdag en zaterdag meer inbraken werden gepleegd dan op andere weekdagen. Mensen zijn tijdens die weekenddagen al eens uit huis en dan zien inbrekers hun kans schoon", aldus Demon.

Vlaams-Brabant
In Antwerpen en Vlaams-Brabant is de dalende trend niet even hard te voelen. Zo werd er in Vlaams-Brabant al 1.498 keer ingebroken in de eerste drie maanden van dit jaar. Als die frequentie zich heeft doorgezet heeft in de rest van het jaar, zou er zelfs een stijging zijn tegenover vorig jaar. Ook in Antwerpen kunnen we best nog wachten op de cijfers van de rest van het jaar.

Van alle provincies in ons land is Henegouwen de onveiligste en Luxemburg de veiligste. In Vlaanderen wordt er minst ingebroken in West-Vlaanderen en het vaakst in Antwerpen.

Bekijk hier hoe vaak er dit jaar al in uw buurt werd ingebroken: