Steeds meer Turken verlaten België

Het aantal Turken dat vanuit België emigreert, is de voorbije tien jaar gestegen. Jongeren willen het in Turkije maken. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en De Standaard.

In 2015 zijn 1.351 Turken vanuit ons land vertrokken. Dat is dubbel zoveel als vijftien jaar geleden. Tegelijk is het aantal Turken dat naar België migreert de voorbije tien jaar steeds verder gedaald. In die periode is het positieve migratiesaldo maar liefst vier keer kleiner geworden. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

“Binnen de Turkse gemeenschap leeft de droom sterk om het in Turkije te maken, zeker bij de jongeren”, bevestigt Zeynep Balci, die er enkele jaren geleden onderzoek naar deed aan de Universiteit van Antwerpen. “Het was verbazend makkelijk om jongeren te vinden die erover nadachten om naar Turkije te gaan. De belangrijkste reden om te vertrekken, is nog altijd de discriminatie in onderwijs en op de arbeidsmarkt. Ze zijn vaak hoger opgeleid maar vinden moeilijk werk.”

Balci heeft ook een gesprek gehad met jongeren die al vertrokken waren. "Eenmaal ze ter plekke waren, bleek hun beeld niet te stroken met de realiteit. In België voelen ze zich niet als Belg aanvaard, maar daar ook niet als Turk."

Turks referendum
Het stemgedrag van de Turken in ons land bij het Turkse referendum toont aan dat de aantrekkingskracht van Erdogan en het voorouderlijk thuisland niet gedaald is. Wat dat dan juist zal betekenen voor de emigratiecijfers van 2016 en 2017 is nog niet duidelijk.