Stakingsdag 3: waar rijden er bussen?

Op de derde dag van de vierdaagse staking bij De Lijn zijn deze ochtend "beduidend meer bussen uitgereden dan de vorige dagen", al blijft er in heel Vlaanderen hinder. Dat meldt De Lijn. Ook aan de kust is de hinder groot: maar een op de vijf kusttrams is uitgereden.

De vakbonden van De Lijn voeren actie tot en met maandag 3 juli tegen het voorstel van nieuwe cao voor De Lijn. Ook vandaag veroorzaakt dat de nodige hinder voor de reizigers.

Per regio?
In de regio Mechelen en ten Noorden van Antwerpen (Kalmthout, Kapellen, Ekeren) is de helft van de bussen uitgereden. In de stad Antwerpen is de situatie voor de reizigers heel wat beter: zes op de tien bussen en de helft van de trams zijn uitgereden.

In Gent rijdt het hele tramnet, alsook enkele buslijnen, om de dertig minuten. Verschillende lijnen rijden niet, maar de meeste ritten op de streeklijnen zijn wel verzekerd. Elders in Oost-Vlaanderen worden de meeste ritten uitgevoerd.

West-Vlaanderen dan. Ook hier minder verstoring, maar toeristen die de kusttram willen nemen, mogen zich aan forse hinder verwachten. "Van de kusttrams rijdt ongeveer twintig procent, maar dit aantal zal in de loop van de dag wellicht nog toenemen." Zes op de tien bussen rijden op de streeklijnen aan de kust. Voorts ondervindt het stadsnet in Brugge lichte hinder.

In Vlaams-Brabant zijn zowat twee op de drie chauffeurs uitgereden. Maar er is plaatselijk sterke hinder voor de reizigers, onder meer in Leuven. Het busverkeer naar Rock Werchter loopt zoals voorzien.

Ook in Limburg lijkt de hinder mee te vallen: minder bussen op de streeklijnen, maar het merendeel van de ritten wordt gereden. De Limburgse stadsnetten starten wel pas later in de ochtend.