Staking De Lijn: hier is er vanavond nog hinder

Het rommelt bij De Lijn en daar zal de reiziger vandaag en de komende dagen de gevolgen van dragen. De vakbonden hebben hun leden opgeroepen om vanaf vandaag tot maandagavond minstens een dag niet te werken en er zijn vandaag grote problemen. Nu de namiddagploeg aan het werk is gegaan, is de situatie op sommige plaatsen nog verslechterd.

De bonden gaan niet akkoord met het voorstel voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Een loonsverhoging die de bonden was beloofd, blijft uit. De directie heeft de afgelopen dagen wel nog geprobeerd om de plooien met de bonden glad te strijken, maar het mocht niet baten.

Hier ondervindt u hinder:
In Antwerpen is nu zowel in de stad als in de provincie slechts 15 procent van de chauffeurs uitgereden. Enkel in de regio Mechelen, waar een derde rijdt, is de opkomst hoger.

In Oost-Vlaanderen gaat het er iets beter aan toe: ongeveer de helft van de chauffeurs is vrijdagnamiddag uitgereden. De hinder is het grootst op de stadsnetten, hoewel de situatie in Gent er ook aanzienlijk op vooruitgegaan is: tramlijnen 1, 2 en 4 en buslijnen 3, 5, 6 en 9 rijden vrijdagnamiddag om het halfuur. De stadslijnen die uitrijden, stoppen wel hun dienst tussen 19.30 uur en 21 uur. De dienstverlening op het Gentse nachtnet (23-1 uur) zal slechts beperkte hinder ondervinden, klinkt het.

In Limburg en Vlaams-Brabant blijft de situatie nagenoeg ongewijzigd. Respectievelijk 50 en 30 procent van de chauffeurs reden er uit. Vooral op de stadsnetten is er veel hinder. De pendelbussen voor Rock Werchter rijden wel zoals voorzien. Van de Leuvense nachtlijnen zal maximaal een op de drie uitrijden. De Limburgse avondlijnen zullen niet rijden.

Ook in West-Vlaanderen is de dienstverlening zwaar verstoord, vooral op de streeklijnen. De stadsnetten Oostende en Brugge rijden zeer onregelmatig, terwijl op de stadsnetten van Kortrijk, Roeselare en Knokke geen enkele bus rijdt. Ook minder dan de helft van de Kusttrams rijdt. In Brugge rijden er geen avondlijnen meer na 22.10 uur. Ook de avondlijnen in Oostende worden beperkt.

De vakbonden bij De Lijn staken vanaf vandaag tot en met maandag omdat ze het niet eens geraken met de directie over een nieuw loonakkoord. De bonden eisen de toepassing van het interprofessioneel akkoord (ipa) dat op nationaal niveau werd afgesproken tussen vakbonden en werkgevers en een opslag van 1,1 procent bevat, maar de directie van De Lijn wil zo ver niet gaan.