Staking Aviapartner: hinder blijft beperkt

Op de luchthaven van Zaventem heeft bagageafhandelaar Aviapartner het werk spontaan neergelegd. Dat bevestigt Brussels Airport aan VTM NIEUWS. Voorlopig is er nog geen impact op de vluchten, maar er worden wel vertragingen verwacht. Volgens de vakbonden ligt de werkdruk te hoog en is de emmer overgelopen.

Sinds 9.00 uur vanmorgen heeft de bagageafhandelaar het werk neergelegd. Brussels Airport laat weten dat de staking zeker nog tot 18.00 uur zal duren.

(Lees verder onder de tweet)

Beperkte hinder
Enkel de passagiers die op de luchthaven landen, ondervinden momenteel hinder. Ze moeten langer wachten op hun bagage, maar er bleef nog geen bagage achter op de luchthaven. Er is ook nog geen enkel vliegtuig dat niet is kunnen vertrekken.

Voor vertrekkende vluchten is er voorlopig geen hinder, maar er kunnen wel nog vertragingen optreden. De actie bij de bagageafhandelaar kan namelijk vluchten vertragen als luchtvaartmaatschappijen ervoor kiezen om vluchten uit te stellen tot alle bagage aan boord is.

"Reizigers moeten nu nagaan of hun vlucht afgehandeld wordt door Aviapartner of Swissport. Dat kunnen ze terugvinden op onze website", zegt Florence Muls van Brussels Airport aan VTM NIEUWS. "Als hun bagage niet beschikbaar is, kunnen ze de luchtvaartmaatschappij contacteren waarmee ze vliegen."

"Totale anarchie"
Bij algemeen sectorverantwoordelijke van ACV-Transcom Kurt Callaerts klinkt dat de staking zeker tot vanmiddag zal duren. "Hopelijk volgt er snel overleg met de directie", vertelt hij aan VTM NIEUWS. "Maar op deze manier kan het niet verder: er is een gebrek aan management, er heerst totale anarchie. De werkdruk en de stress voor de werknemers is al jaren te groot. En vandaag is de emmer overgelopen."

Veertig procent van vluchten
Aviapartner verzorgt de afhandeling voor ongeveer veertig procent van de vluchten op Brussels Airport, schatten de bonden. Het gaat onder meer om de vluchten van British Airways, Ryanair en TUIFly.

Foto: archiefbeeld