Staken douaniers binnenkort in vertrekhal Zaventem?

Op de luchthaven van Zaventem hield het douanepersoneel deze voormiddag stiptheidsacties, en die zijn nog niet voorbij. De douaniers klagen het personeelstekort bij de diensten die personen en goederen controleren aan. Er wordt echter niet aan hun wensen voldaan en daarom dreigt de vakbond ook op andere dagen met acties. De passagiers zijn woedend over de lange wachtrijen.

Het douanepersoneel zal na vandaag niet ophouden met staken. Volgens de vakbonden zullen ze ook morgen, vrijdag en als het moet ook dit weekend staken. Ze gaan door, tot hun eisen ingewilligd worden. Er wordt daarnaast ook gedreigd acties te ondernemen die de vertrekkende passagiers schaden, waardoor de chaos compleet wordt.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) benadrukt in een reactie aan VTM NIEUWS dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt. "141 komen erbij en er zullen er inderdaad nog bijkomen. Ik hoop dat alle betrokken partijen hier hun verantwoordelijkheid nemen en in het algemeen belang handelen", klinkt het.

141 extra mensen
De douaniers zijn echter niet tevreden met 141 extra posten. De extra mensen komen er namelijk bij in het hele land, slechts 31 mensen zullen effectief op de douane in de luchthaven van Zaventem werken. Alleen al bij de aankomende vluchten wil de douane graag twintig extra posten vullen. Bovendien komen die 141 extra douaniers er naar aanleiding van de Brexit, die er zit aan te komen. Volgens de douaniers zijn er echter, zelfs voor een zachte Brexit, 300 extra mensen nodig. Voor een harde Brexit is dat cijfer nog hoger.

Bekijk ook: