Staat vult 130.000 belastingbrieven fout in

Bij maar liefst 130.000 mensen zou er vorig jaar iets misgelopen zijn met de vooraf ingevulde belastingaangifte. Professor Fiscaal Recht Michel Maus roept daarom bij ‘De Inspecteur’ op Radio 2 iedereen op om de vooraf ingevulde aangifte goed na te kijken.

Handig is het wel, de vooraf ingevulde aangiftes, maar het blijft altijd uitkijken. Want hoewel de staat voor de vooraf ingevulde belastingbrief zorgt, is er géén gedeelde verantwoordelijkheid. De belastingplichtige zelf heeft de eindverantwoordelijkheid.

Kinderbijslag
Vorig jaar kregen 2.200.000 mensen een vooraf ingevulde belastingaangifte in de bus en zes procent daarvan hebben foutjes gemeld. Er had bijvoorbeeld kinderbijslag moeten opstaan terwijl dat niet het geval was.

Volgens professor Maus waren er in werkelijkheid bij veel meer mensen problemen, want velen aanvaarden de aangifte zonder goed te checken of alle gegevens wel kloppen. “Ik vergelijk het altijd met een gps”, zegt Maus. “Als we te veel vertrouwen op de gps, dan kunnen we ook geen kaart meer lezen. Als we te veel een rekenmachine gebruiken, kunnen we ook niet meer hoofdrekenen. En als we gewoon blind gaan vertrouwen op de vooraf ingevulde aangiftes van de FOD Financiën, zijn we ook niet meer in staat om die deftig te controleren.”

"Makkelijk zien dat iets niet klopt"
Bij Financiën geven ze toe dat er foutjes in de aangiftes kunnen zitten. Maar ze benadrukken dat die 130.000 brieven waar fouten in stonden, maar 6 procent van het totaal is, 94 procent was dus foutloos. Mensen die zo een brief krijgen kunnen trouwens makkelijk zien dat er iets niet klopt, omdat ze al jaren ongeveer dezelfde aangifte indienen - dan valt het op als de cijfers opeens heel anders zijn.