Spoorbond wil staken op 10 oktober

De socialistische spoorbond ACOD roept tot een 24 urenstaking op 10 oktober. Dat meldt het persagentschap Belga. De actie past in de 'reactiedag' die de bond op 10 oktober wil houden en die verspreid zal zijn over de gehele openbare sector. ACOD wil op die manier protesteren tegen wat de bond het rechtse regeringsbeleid noemt, dat gericht is op de afbouw van de openbare diensten.

"De regering-Michel voerde een rampzalig fiscaal beleid dat de burgers de rekening presenteert", zei het ACOD gisteren in een persbericht. Ook de spoorbond geeft nu aan mee te doen aan de reactiedag en kondigt een staking aan zodat alle werknemers bij het spoor daaraan kunnen deelnemen. Doorn in het oog is de beoogde minimale dienstverlening voor de NMBS.

Profiteurs
"Regeringspartijen doen denigrerend over de inzet van het personeel en zetten bewust een beeldvorming van profiteurs en prutsers op", zegt ACOD Spoor-voorzitter Ludo Sempels. De regering heeft volgens hem geen oren naar problemen zoals personeelstekorten of toenemende werkdruk "en praat uitsluitend over minimale dienstverlening".

Privatisering
Daarnaast veroorzaakt ook de vernieuwde oproep voor een liberalisering van het spoorwegnet voor wrevel bij de vakbonden. "Men vindt het blijkbaar belangrijker om ouderwetse ideeën als liberalisering en privatisering van het spoorwegnet uit de stal te halen. Er wordt duidelijk een bewuste afbraakpolitiek gevoerd om deze achterhaalde visie maatschappelijk aanvaardbaar te maken", meent Sempels. De 24 urenstaking gaat in vanaf maandag 9 oktober om 22 uur, en duurt 24 uur.

"Volstrekt onaanvaardbaar"
Vicepremier Alexander De Croo van de Open VLD vindt de aangekondigde staking volstrekt onaanvaardbaar. De regering is net bezig met de NMBS te hervormen en te moderniseren zegt hij, en de vakbonden zouden beter meewerken in plaats van te staken.

"Dit is onaanvaardbaar. Dit is de vakbond die politiek gaat doen op kap van de reiziger", zegt De Croo aan VTM NIEUWS. "Wij investeren fors in de NMBS en in het netwerk. We doen inderdaad hervormingen maar het lijkt me zeer verdedigbaar om oude privileges van het NMBS-personeel gelijk te trekken met andere werknemers."

Door: Rob Van herck / Belga.