Soa? Zo vertel je het anoniem aan partner

Mensen kunnen hun sekspartner(s) voortaan anoniem vertellen dat ze bij het seksuele contact mogelijk een soa hebben opgelopen. Sensoa en het Instituut voor Tropische Geneeskunde hebben daarvoor een tool gelanceerd en hopen zo de drempel te verlagen.

Aan je sekspartners vertellen dat je een soa hebt opgelopen, is voor niemand iets om naar uit te kijken. Toch is het cruciaal om je sekspartners te waarschuwen: niet alleen voor hun eigen gezondheid, maar ook om te vermijden dat de soa zich snel kan verspreiden.

Om de drempel te verlagen kunnen mensen hun sekspartners voortaan ook anoniem waarschuwen via de website Partneralert en dat met behulp van een arts. Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa en het Instituut voor Tropische Geneeskunde hebben daarvoor de handen in elkaar geslagen. Ze hopen dat op die manier meer mensen de stap zetten om hun sekspartners te informeren na het oplopen van hiv of een andere soa.

Hoe werkt het? 
In een eerste fase verloopt anonieme partnerverwittiging voor hiv en soa’s uitsluitend via de Belgische aidsreferentiecentra. Als de nieuwe tool inderdaad aan een belangrijke behoefte blijkt te voldoen, kunnen ook andere zorgverleners mee instappen. 

Nadat een soa gediagnosticeerd wordt, krijgen patiënten een code waarmee ze via de website hun sekspartners kunnen informeren. Ze moeten dan de telefoonnummers of mailadressen van hun sekspartners invullen, die op hun beurt een anoniem berichtje krijgen met de boodschap dat ze zich beter laten testen en voor welke soa in het bijzonder. 

Er worden geen persoonlijke gegevens bijgehouden die de identiteit van de verzender en ontvanger kunnen onthullen.