Slimme camera's sporen wanbetalers op

Mensen die hun boetes niet betalen, zullen nu gewoon uit het verkeer geplukt worden. De regering heeft de speciale camera's met nummerplaatherkenning ook ingezet om alle mogelijke wanbetalers te vinden. Als de camera's zo iemand zien, kan Douane en Accijnzen hem aan de kant zetten en dwingen om te betalen. Niet alleen bij verkeersboetes, maar bij álle boetes die door een strafrechter zijn opgelegd. Driekwart van die boetes van vorig jaar zijn namelijk nog altijd niet betaald.

Stel, je betaalt je snelheidsboete niet, ook niet nadat een politierechter je veroordeeld heeft. In dat geval komt je openstaande boete bij de fiscus terecht, die je zal verplichten om ze te betalen. Door het bijvoorbeeld van je loon af te houden, via de teruggave van de belastingen of met een deurwaarder.

Slimme camera's
Maar het kan nu ook via de mobiele camera's met nummerplaatherkenning van Douane en Accijnzen. Zij zetten de wanbetalers nu op de weg aan de kant, en dat niet alleen voor verkeersboetes. 

“Tot vorig jaar kon dat enkel voor verkeersgerelateerde boetes”, zegt Francys Adyns van de FOD Financiën. "Eind vorig jaar is dat uitgebreid tot alle boetes. We zullen ook die nummerplaatscanners inzetten voor correctionele boetes in strafzaken. Enkel zo kunnen we die penale boetes innen.” 

Frustratie
Sinds vorig jaar jaagt Financiën systematisch op openstaande boetes. Want het aantal dat effectief wordt betaald, is klein. 84 miljoen om precies te zijn of amper een kwart van de 360 miljoen boetes die betaald hadden moeten zijn. 

Vooral voor politierechters is dat frustrerend. “Je krijgt het gevoel dat strafrecht een bezigheidstherapie wordt”, zegt politierechter Peter D’Hondt. “Dat een groot deel niet geïnd wordt, is niet opbeurend voor de werksfeer. Maar het kost ook nog geld aan de staat om de vaststellingen te doen en het brengt uiteindelijk ook niets op.”

Meteen afrekenen
Toch wil Financiën de cijfers nuanceren. Het duurt vaak langer dan een jaar om boetes te innen, zeggen ze. Wie uit het verkeer wordt gehaald, moet trouwens meteen afrekenen. Anders blijft je auto aan de kant en heb je tien dagen om te betalen. Tot eind vorig jaar was dat nog dertig dagen.