Slachtoffer Vangheluwe: "Ik ben geen fantast"

Het vermoedelijke slachtoffer van ex-bisschop Roger Vangheluwe is verontwaardigd. Kris Verduyn werd gisteren geconfronteerd met Vangheluwe, maar die las alleen een brief voor waarin hij alles ontkent. Volgens de advocaat van Vangheluwe wordt er telkens een ander verhaal verteld. Het bisdom van Brugge hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt. 

Verduyn kan er niet bij dat de advocaat van Vangheluwe hem een fantast noemt en zegt dat er telkens een ander verhaal vertelt wordt. “Het is vernederend”, zegt Verduyn. “Zeggen dat ik een fantast ben en dat ik mediageil ben. Dat getuigd van geen respect. Bovendien heb ik geen verschillende verhalen verteld. Ik heb maar twee versies gegeven: die van gisteren en die van het eerste verhoor.”

Confrontatie
Verduyn is gisteren in de gebouwen van de federale gerechtelijke politie geconfronteerd met Vangheluwe. Bedoeling was om duidelijk te maken wat er precies gebeurd is in 1992. Verduyn zegt dat hij toen in de kerk van Meulebeke seksueel misbruikt is door de ex-bisschop, maar Vangheluwe ontkent alles. Hij deed dat door een brief voor te lezen aan zijn slachtoffer en de speurders.

“Zo’n confrontaties heb ik nog niet veel meegemaakt”, zegt Walter Van Steenbrugge, advocaat van Kris Verduyn. “Het is de bedoeling dat beide partijen worden geconfronteerd, maar als je aankomt en alles is uitgeschreven, dan vind ik dat wel een vrij merkwaardige manier van werken."

Van Steenbrugge zegt wel dat zo'n geschreven verklaring voorlezen niet ongebruikelijk is én dat Vangheluwe achteraf ook op verschillende vragen heeft geantwoord. Het bisdom van Brugge hoopt in ieder geval dat er snel duidelijk komt in de zaak. Zij waren niet op de hoogte van de confrontatie.