Slachtoffer van Vangheluwe getuigt

Een van de vermoedelijke slachtoffers van de pedofiele ex-bisschop Roger Vangheluwe heeft exclusief aan VTM NIEUWS zijn verhaal gedaan. Vanochtend werden de twee met elkaar geconfronteerd bij de Federale Gerechtelijke Politie in Brussel. 

Twintig jaar lang zweeg Kris Verduyn, maar vandaag stapt hij uit de anonimiteit en praat hij voor het eerst in alle openheid over wat Roger Vangheluwe met hem deed. Hij was maar tien jaar toen de ex-bisschop hem seksueel misbruikte. Dat gebeurde in de kerk van Meulebeke waar hij toen misdienaar was. 

“Aansluitend op de sacristie was er een bijkapel. Hij had gevraagd of ik mee wou gaan omdat hij zijn habijt en mijter zou willen aandoen”, vertelt Verduyn aan VTM NIEUWS. “Hij heeft daar zijn koffers opengedaan, heeft mij tegen de muur gedrukt, is mij beginnen betasten en heeft mij gedwongen tot orale seks.”

Vangheluwe werd betrapt door de toenmalige dorpspastoor, maar die zweeg. De ouders van Kris geloofden hem niet. Sindsdien is hij zijn vertrouwen in de mensen volledig kwijt. “Hij heeft mijn leven bepaald. Ik ben misschien sterker geworden als persoon, maar ik ben er niet gelukkiger om geworden. Had dat voorval niet plaatsgevonden, dan had ik wellicht in een relatie gezeten, kinderen gehad, eender wat.”

Ongestraft
Kris hoopt nog altijd dat Vangheluwe zijn straf niet zal ontlopen. Hij wil met zijn verhaal een stem geven aan alle slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk. “Die mensen vragen geen vergoeding, die vragen een erkenning voor leed”, vertelt hij. “Een erkenning dat een dergelijke misdadiger niet steeds moet geëerd worden met een staatspensioen van ruim 2.800 euro, wat voor veel mensen wraakroepend is. Mocht het een gewone burger zijn, dan was hij zwaar gestraft geweest.”

Totale ontkenning
Rond 10.30 uur werd de voormalige bisschop met een wagen het gebouw binnengereden. Rond 14 uur was het gesprek met Kris Verduyn afgelopen, maar die werd niet veel wijzer. Roger Vangheluwe ontkent dat hij de man seksueel misbruikt heeft. Dat zei Walter Van Steenbrugge, advocaat van het slachtoffer, na afloop aan VTM NIEUWS. “Het is heel erg voor mijn cliënt dat Roger Vangheluwe recht in zijn gezicht zegt dat hij hem niet kent”, zegt Van Steenbrugge. "De totale ontkenning komt zeer hard aan."

Lees ook: Vangheluwe geconfronteerd met slachtoffer

 

Bekijk ook: