Slachtoffer aanslag Istanbul krijgt gedenkplaats

Het Belgische slachtoffer van de aanslag in nachtclub Reina in Istanbul op 1 januari vorig jaar heeft gisteren een gedenkplaats gekregen in Houthalen-Helchteren. Mehmet Kerim Akyil was een van de 39 slachtoffers van de schietpartij. Burgemeester Alain Yzermans (sp.a) en gouverneur Herman Reynders (sp.a) huldigden de herdenkingsplaats gisteravond officieel in.

Een winterlinde en een gedenkplaat met daarop het 'peace'-teken vormen vanaf gisteren de gedenkplaats voor Kerim Akyil, het Belgische slachtoffer van de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul. Burgemeester Alain Yzermans spreekt over een bijzonder moment van solidariteit.

"Het is uniek in de geschiedenis van onze gemeente dat er met zoveel mensen wordt samengekomen om solidariteit en samenhorigheid te tonen", aldus de sp.a-burgemeester. "Kerim was het slachtoffer van een onmenselijke daad en dit is een moment van bezinning en troost."

Toespraken
Honderden vrienden, familie en dorpsgenoten kwamen gisteravond samen op de nieuwe herdenkingsplaats voor Kerim Akyil. Ali Akyil, de vader van Kerim, zijn broer en zus en enkele vrienden hielden toespraken ter nagedachtenis van de 23-jarige Houthalenaar. "Nu je er niet meer bent, besef ik hoe onmisbaar je warmte is", aldus Ali Akyil. "Was ik er vorig jaar maar bij om je te beschermen."

Betere wereld
De Limburgse gouverneur Herman Reynders riep op om op een vredevolle manier met elkaar om te gaan. "Limburg is al enkele keren het slachtoffer van terreurdaden", aldus Reynders. "Een jonge moeder uit Tongeren werd vermoord bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils, twee kinderen uit Lanaken kwamen om bij de aanslag in Zaventem en vorig jaarliet Kerim het leven in Istanbul. Laat ons samenwerken om te komen tot een betere wereld. Laat dat de boodschap zijn die Kerim ons vandaag achterlaat."