Sexting: Waarom oma-regel niet werkt

Child Focus krijgt meer en meer meldingen over sexting, het sturen van seksueel getinte berichtjes, foto’s of video’s. Child Focus geeft de jongeren de raad om de oma-regel toe te passen: “Als je een foto niet bij oma op de kast zou zetten, post hem dan ook niet online.” Maar bij Sensoa vinden ze dat niet per se een goede raad. “Wij raden jongeren aan om nooit foto’s te delen onder druk”, aldus Lies Verhetsel, beleidsmedewerker voor jongeren bij Sensoa.

De oma-regel is een goede manier om duidelijk te maken aan jongeren dat je beter geen expliciete foto’s van jezelf op het internet gooit. Maar het is niet ongewoon dat jongeren toch een sexy foto sturen naar hun liefje of een iets uitdagendere profielfoto nemen.

Vroeger ook
“Vroeger werd het ook gedaan, er werden ook seksueel getinte briefjes aan elkaar gegeven. Als je het briefje scheurde was het weg. Maar nu is alles online en krijg je het moeilijk weg van het internet”, aldus Verhetsel. Het verbieden heeft volgens Sensoa geen zin omdat het hoort bij de verkenning van de seksualiteit van jongeren.

Weerbaarheid
“Belangrijk is dat ouders en leerkrachten werken aan de weerbaarheid van de jongeren. Dat ze nee kunnen zeggen als ze iets niet willen”, zegt Verhetsel. "Vooral voor meisjes is het moeilijk want de lijn tussen slet en seut is dun; doe je iets dan ben je een slet, doe je niets dan ben je een seut."

Genderstereotype
“Op school moet dan ook aandacht besteed worden aan die genderstereotypes. Leerkrachten moeten seksualiteit bespreekbaar maken”, aldus Verhetsel. Daarnaast is het ook belangrijk om duidelijk te maken dat niet de maker van de foto’s in fout is, maar wel de verspreider van de foto’s.

Scouts
Als laatste tip geeft Verhetsel nog mee dat ouders het online leven van zoon of dochter niet los mogen laten. “Ik vergelijk het met de scouts, als je kind terugkeert van de scouts vraag je ook hoe het was, doe dat dan ook als je kind een tijdje achter de pc zat”, vertelt ze. “Ga ook gesprekken over seksualiteit niet uit de weg, toon aan je kind dat je openstaat voor dat soort gesprekken.”

Bekijk ook: