Sector wil niet wachten op Weyts

De Federatie van Belgisch Vlees, Febev, waarbij het merendeel van de slachthuizen in ons land is aangesloten, wil tegen eind 2017 camera’s in de slachthuizen. “Intern zou er dan toezicht kunnen gehouden worden op het slachtproces en ook de inspectie zou op die manier kunnen toezien”, zegt Michael Gore van Febev aan VTM NIEUWS. Overal verplicht camera’s hangen ziet minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) dan weer niet zitten.

In april sloot Febev een overeenkomst met minister Weyts. “Een onderdeel van het convenant is een grondige doorlichting van de slachthuizen”, zegt Gore. “Een ander onderdeel was het plaatsen van camera’s op een vijftal strategische plaatsen in het slachthuis: de loszone, de stalomgeving, de drijfgang, bij de verdovingsinstallatie en bij de steekplaats. Iemand kan dan intern de beelden bekijken en ook de inspectie heeft op die manier een goed overzicht.”

70 procent heeft al camera’s
Het convenant werd op 10 april ondertekend. “Ondertussen heeft al zo’n 70 procent van de slachthuizen die bij ons zijn aangesloten de camera’s geïnstalleerd. Tegen het einde van het jaar verwachten we de camera’s bij elk slachthuis."

Andere stemmen in de sector zijn overtuigd van het nu van de camera's. “We zullen als bedrijfsleider misschien nooit kunnen uitsluiten dat er iets gebeurt, maar met de camera’s zouden we al veel kunnen voorkomen", zegt Geert Ally, CEO van Buurtslagers

Weyts: “Niet overal”
“Overal verplicht camera’s hangen, ziet de minister niet zitten. Volgens hem creëren ze een vals gevoel van veiligheid. “De beelden zullen gewenning veroorzaken als die camera steeds aan staat. Daarnaast moet er ook altijd iemand die beelden monitoren, anders kan je daar alleen achteraf iets mee doen."

Nochtans heeft de minister in april mee het convenant ondertekend. “Op zich gaat hij dan akkoord met de maatregelen die wij nemen”, zegt Gore. “Hij lijkt nu wat terug te krabbelen. Ik begrijp de beweegreden van de minister dan ook niet helemaal. Hoe dan ook, wij zetten door. De visie van de minister is ondergeschikt aan de toegevoegde waarde die wij in de camera’s zien.”

Bekijk ook: