School wil geen Moederdag: al 300 dreigmails

De school die vorige week in opspraak kwam omdat ze Moederdag wou afschaffen, kreeg al driehonderd dreigmails sinds afgelopen vrijdag. Deze ochtend was dan ook een politiepatrouille aanwezig aan de school. Na overleg is er nu besloten geen permanente politiebewaking in te zetten. 

De Franstalige school de Singelijn in Sint-Lambrechts-Woluwe besloot vorige week om komaf te maken met Moeder- en Vaderdag. De school bracht de betrokken ouders op de hoogte via een e-mail, om hen te melden dat ze dit jaar geen knutselwerkje moesten verwachten.

Doodsbedreigingen
"In totaal is er een driehonderdtal dreigmails toegekomen”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. “Iemand zette ook een houten kruis voor de school, een andere persoon mailde hem zelfs met de boodschap dat ze hem persoonlijk de keel gingen oversnijden en dat hij dan in de hemel zou terechtkomen bij de moslims.”

Vanmorgen was er dan ook een tijdlang een politiepatrouille aanwezig aan de school. “Die kwam er na overleg tussen de school, de burgemeester en de politie”, vertelt Nathalie Dyck. “Er werd gevreesd voor wat heisa, maar uiteindelijk is het rustig gebleven. Er is dan ook beslist om geen politiebewaking aan de school te zetten.”

“Dochter was doodsbang”
Dominique Paquot, de directeur van de basisschool, heeft er een angstig weekend opzitten. “Ik heb verschillende doodsbedreigingen ontvangen”, vertelt hij. “En intimidaties uit Waalse en Vlaamse kant. Ik was bang voor mezelf en mijn familie. Mijn dochter was doodsbang na al die kritiek. Ik wil allesbehalve een polemiek.”

Diversiteit
De school wou door het afschaffen van Vader- en Moederdag respect opbrengen voor de diversiteit. De cadeaus worden afgeschaft omdat sommige kinderen bijvoorbeeld geen mama maar wel twee papa’s hebben, of omgekeerd. Daarnaast vieren sommige culturen geen Moeder- of Vaderdag.

Dat er naar culturele verschillen verwezen werd bij de beslissing om de feestdag af te schaffen, schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Ook vanuit de politiek kwamen er scherpe reacties.

"Onaanvaardbaar"
“Als men Moederdag wil afschaffen vanwege culturele redenen – en dat maak ik op uit de mail van de school - dan vind ik dat onaanvaardbaar”, zei staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). “Ik vind dat we hier goede tradities hebben en ze zijn van belang. Meer nog, deze tradities brengen verschillende culturen net bij elkaar. We mogen ons echt niet laten afschrikken door kritieken, of door aanslagen op onze westerse waarden vanuit radicale hoek.”

Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) was niet te spreken over de beslissing van de school. "Moeders & vaders. Laat ze ons koesteren, meer dan ooit. En ja, ook hun dag”, klinkt het.

Bekijk ook: