Schokkende beelden uit slachthuis Tielt

Het exportslachthuis in Tielt hanteert gruwelijke methodes bij het slachten van varkens. Dat blijkt uit een undercoverreportage van dierenrechtenorganisatie ‘Animal Rights’, die een klacht indiende bij het parket. Een maand lang filmde een medewerker in het geheim hoe varkens gruwelijk behandeld worden, in alle stadia van het slachtproces. VTM NIEUWS contacteerde het slachthuis, dat tot nog toe niet heeft gereageerd.

‘Animal Rights’ publiceert de gruwelijke beelden vandaag op het internet. Er is zeer duidelijk te zien hoe varkens onmiddellijk bij hun aankomst in het slachthuis geschopt en geslagen worden en hoe werknemers de dieren aan hun oren voorttrekken.

Dierenleed
Daarnaast kon de undercovermedewerker filmen hoe de beesten te pas en te onpas worden gemarteld met stroomstootwapens. Die tuigen dienen gebruikt te worden om dieren op een snelle manier te verdoven, maar indien verkeerd gebruikt, kan het tot heel wat dierenleed lijden.

Dieren die in het slachthuis aankomen worden met een gas verdoofd, zodat de dieren pijnloos kunnen geslacht worden. Toch is de methode niet feilloos en kan het gebeuren dat een dier opnieuw bij bewustzijn komt. Op de beelden is te zien dat de werknemers zich daar niets van aan trekken. Sommige dieren worden zo levend de keel overgesneden of belanden spartelend in een bad van 60 graden Celsius.

Sluiting
Het blijft volgens de medewerker ook niet bij het mishandelen van de dieren. "Zo worden oormerken van buitenlandse varkens uit de oren van levende varkens gesneden om de herkomst te verdoezelen. Dode dieren, die op transport of in de wachtstallen zijn overleden, worden ook gebruikt voor de slacht in plaats van vernietigd", verklaart de medewerker. 

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights wil dat het exportslachthuis onmiddellijk de deuren sluit: "we hebben een klacht ingediend bij het parket en eisen dan ook de directe sluiting van het slachthuis", zegt voorzitter Nadine Lucas.