Samenscholingen in Berchem verboden

Sinds gisteren is elke samenscholing van meer dan vijf personen verboden in een groot deel van het district Berchem. Het verbod geldt voor minstens veertien dagen, zo melden Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

Eerder had burgemeester De Wever al gezegd dat de geplande meeting, waarbij politicus Ali Güler van de extreemrechtse Partij van de Nationale Beweging (MHP) een lezing zou geven, zou worden verboden.

Volgens informatie van de politie zou het gaan om een pro-Erdogan-bijeenkomst van de Turkse extreemrechtse organisatie Grijze Wolven, die in heel Europa vertakkingen heeft. Bovendien had het Vlaams Belang opgeroepen om een tegenmanifestatie te organiseren, hoewel er daarvoor tot gisteren nog geen officiële aanvraag was ingediend.

Het samenscholingsverbod is gisteren 'bij hoogdringendheid' al ingegaan en geldt in een gebied tussen Berchem Station en de Binnensingel. "Om het gevaar voor verplaatsing naar een ander tijdstip te voorkomen, wordt de verordening gehandhaafd totdat de gemeenteraad op 27 maart zelf regelingen kan uitvaardigen", klinkt het in de politieverordening.

Bekijk ook: